Przetwory (79)

  • Jak zrobić pikantny ajwar?

    Ajvar to element kuchni serbskiej, który wygląda jak sos, jednak nie jest sosem w dosłownym tego słowa znaczeniu. To raczej pasta, powstająca na bazie ostrej papryki, której zawdzięcza nie tylko ostry smak, ale również pomarańczowy kolor. Ajvar sprawdzi się jako dodatek do kanapek, jak również element mięs, sosów, zup, które urozmaici swoim kolorytem. Wypróbuj go, dodając do swojej kuchni coś zupełnie nowego. Czytaj więcej »

    lochness

  • Jak przygotować dobre korniszony?

    Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez korniszonów. Przysmak ten doskonale komponuje się z rybami, daniami mięsnymi i jest niezastąpionym dodatkiem do wielu surówek. Sklepy oferują sporo dobrych korniszonów, jednak zamiast zdawać się na masową produkcję, warto zapełnić spiżarnię domowymi przetworami. Czytaj więcej »

    ewah

  • Jak przygotować konfitury z jarzębiny?

    Trudno powiedzieć, żeby konfitury z jarzębiny były popularnym przysmakiem – tym bardziej trzeba ich spróbować. Nie tylko zjeść, ale przede wszystkim wykonać, gdyż znalezienie ich w sklepie to prawdziwa loteria, mogą być, jednak niekoniecznie. Jeśli jesteś ciekawa, jak smakuje taki przysmak, zbierz jarzębinę oraz skorzystaj ze sprawdzonego przepisu w poniższym artykule. Czytaj więcej »

    aqatua

  • Jak zrobić zaskakujący dżem pomarańczowy?

    Dżem pomarańczowy ma to do siebie, że można go wykonać każdego miesiąca w roku. Pomarańcze są w sklepach stale, więc nie należy się wahać, lecz zakupić dorodne, soczyste sztuki i przygotować wyrazisty przysmak na kanapki. Dzięki dżemowi z pomarańczy każde śniadanie zamieni się w małą egzotyczną ucztę. Oto podpowiedź, jak go zrobić. Czytaj więcej »

    tytus

  • Dobry sposób na grzyby w occie

    Grzybki to doskonała przystawka na różne przyjęcia oraz do obiadu. Same w sobie mają bardzo dobry smak, zatrzymujący zapach lasu. Jednak skomponowane z octem stają się jeszcze lepsze. Można i warto przygotować ich zapas na zimę, póki sezon trwa. Jeżeli nie masz doświadczenia albo szukasz sprawdzonego przepisu, polecamy Ci poniższą recepturę. Czytaj więcej »

    magdawasik

  • Jak dobrze marynować maślaki?

    Październik to ostatnie chwile, kiedy jeszcze mogą pojawić się grzyby. Jesienna wilgoć połączona z chwilami ciepła może przynieść wysyp grzybów, zanim nadejdzie chłód i zima. Jeżeli udało Ci się trafić na taki czas i zebrać smakowite maślaki – zamarynuj je. Będziesz mieć doskonałą przekąskę na zimne miesiące oraz dodatek go licznych sałatek, które wymagają dodania grzybów. Nie wahaj się i skorzystaj z naszego przepisu. Czytaj więcej »

    bardzinski

  • Prosty sposób na dżem gruszkowy z kardamonem

    Aromat gruszkowego dżemu jest jednym z piękniejszych, jaki można poczuć jesienią. Długie wieczory, owoce, które wciąż jeszcze są na straganach prowokują do przygotowywania zapasów na zimę. W końcu żaden kupny dżem nie smakuje tak, jak domowy, zwłaszcza jeśli do owoców doda się równie aromatyczne dodatki, w tym kardamon. Dżem gruszkowy z kardamonem to nie tylko cudowny zapach, lecz przysmak niemal egzotyczny. Oto, jak go zrobić. Czytaj więcej »

    szmaragd

  • W jaki sposób zrobić marmoladę pomarańczowo-ananasową?

    Masz dość typowych marmolad i dżemów, a na marmoladę śliwkową patrzysz z trudem i niechęcią, przejedzony nią? To znak, że czas na coś oryginalnego, czyli na marmoladę z owoców egzotycznych – pomarańczy i ananasa, wbrew pozorom nie jest to niesmaczne danie ani przekąska przesadnie udziwniona. Ma piękny kolor, smak oraz aromat letnich wakacji zamknięty w słoiku. Czytaj więcej »

    ewelinaf

  • Dynia w przecierze żurawinowym – jak ją przyrządzić?

    Z czym połączyć dynię, typową dla jesieni? Oczywiście z innym smakołykiem z tego sezonu, mianowicie z żurawiną. Kawałki dyni w czerwonym przecierze to nie tylko piękny widok, lecz dobry smak – dodatkowo zdrowy. Spodoba się każdemu, kto chce mieć zdrową, a jednocześnie smaczną dietę, bez nadmiaru wyrzeczeń. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać dynię, nasz przepis Ci w tym pomoże. Czytaj więcej »

    lorra

  • Jak zrobić pyszny dżem gruszkowy?

    Sezon na gruszki warto zakończyć przygotowaniem dżemu gruszkowego, który będzie wspomnieniem późnego lata w środku zimy. Taki dżem ma nie tylko niezwykły smak, ale również kolor oraz aromat. Może stać się ozdobą śniadania, jak również podarunkiem dla kogoś bliskiego, zwłaszcza jeśli włoży się dżem do ozdobnych słoiczków. Czytaj więcej »

    makabra

  • Jak przyrządzić pyszne pesto migdałowe?

    Zazwyczaj kiedy mowa o pesto, ma się przed oczami masę o ziołowym aromacie z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii oraz innych ostrzejszych smaków. Jednak pesto to na tyle kreatywny dodatek, że może być zrobione niemal ze wszystkiego, w tym z migdałów. Wystarczy jedynie odrobina kreatywności oraz chęć spróbowania czegoś nowego na kanapce. W końcu w kuchni podczas jedzenia nie powinno być nudno. Czytaj więcej »

    bartekz

  • Dobry dżem dyniowy z wanilią na zimę – jak go przygotować?

    Nic tak nie smakuje zimą, jak własnoręcznie robione dżemy. Na kanapki, do ciast, do jogurtów i innych smakołyków sprawdzą się wyjątkowo dobrze, dlatego zamiast ciągle kupować dżemy, dobrze jest wykonać go samodzielnie. Korzystając z sezonu na dynie, warto zainteresować się właśnie tym produktem, wybrać poniższy przepis, a zimą cieszyć się dobrze zachowanym, słodkim smakiem. Czytaj więcej »

    matkaps

Popularne tagi
  • owoce
  • grzyby w oleju
  • gorączka
  • cukier waniliowy
  • gruszki
  • konfitura z pomidorów
  • gruszki marynowane
  • zakrętka słoika
  • podgrzybek
  • dżem z malin
  • dżem śliwkowy
  • przetwory z warzyw
  • przepis na ketchup z cukinii
  • dżem domowy
  • przepis na grzyby w oleju
  • domowy dżem
  • patelnia
  • ostra papryczka
  • produkty spożywcze
  • owoce cytrusowe
  • jak zrobić pikle
  • gruszki w occie
  • kalendarium przetworów
  • dynia w zalewie na słodko
  • dodatek do mięs