Kiszenie ogórków – jak to zrobić?
Kiszenie ogórków – jak to zrobić?
Ogórki kiszone to cudowny smakołyk pasujący jak ulał do mięsno-ziemniaczanego obiadu. Sprawdzają się one również jako zagryzka do kieliszka lub też dodatek do kanapek z szynką, żółtym serem lub jajkiem. Ogórki kiszone dodajemy także do różnego rodzaju sałatek, w tym tych jarzynowych – ulubionej potrawy przy świątecznym stole. Możemy, rzecz jasna, kupić je w każdym sklepie prosto z wiadra lub paczkowane, jednak nigdy te kupne nie dorównają w smaku domowym, robionym w lipcowe czy sierpniowe popołudnia. Jeśli nigdy nie kisiłaś ogórków, a tego lata chciałabyś to zrobić, wypróbuj ten sprawdzony przepis.
Przygotowanie słoików
Do kiszenia ogórków używaj tych słoików, które będą bardzo mocno trzymać, czyli najlepiej ze nakrętkami, gumkami oraz sprężynkami. Pierwszym etapem będzie dokładne sprawdzenie nakrętek oraz słoików. Nie powinny być one ubite, gdyż wówczas mogą bardzo szybko puścić i ogórki zamiast się zakisić, zepsują się. Każdy ze słoików oraz nakrętki wstaw do ciepłej wody z odrobiną płynu do mycia naczyń. Bardzo dokładnie je umyj, a następnie odłóż na suszarkę lub rozłożoną na stole szmatkę. Te elementy muszą bardzo dokładnie obeschnąć z wody.
Przygotowanie przypraw
Kluczem dobrych ogórków kiszonych jest to, jak je przyprawimy. Oczywiście są różne receptury, zależne od regionu naszego kraju oraz tradycji rodzinnych, jednak spokojnie możesz skorzystać z przypraw wypisanych poniżej:
* baldachy i łodygi kopru,
* czosnek,
* chrzan,
* liście z drzewa wiśni.
Czosnek oraz chrzan obierz. Koper i liście przepłucz wodą.Układanie ogórków w słoikach
Na stole postaw wszystkie umyte i obeschnięte słoiki. Następnie włóż do każdego z nich:
* jeden baldach i łodygę kopru,
* 2 małe ząbki czosnku,
* 3 liście wiśniowe,
* kilkucentymetrowy kawałek obranego chrzanu.
Dopiero po włożeniu przypraw zacznij ustawiać ogórki. Rób to pionowo i ciasno – wtedy będziesz miała pewność, że się zakiszą. Staraj się jak najdokładniej wypełnić wnętrze słoika ogórkami.Zalewa
Teraz przygotuj zalewę do ogórków. Potrzebujesz pięć litrów ciepłej, ale nie gorącej wody. Rozpuść w niej pięć stołowych łyżek soli, a następnie zalej nią ogórki w słoikach. Każdy brzeg słoika przetrzyj czystą ściereczką i dopiero teraz nałóż gumkę, nakrętkę, a wszystko zamknij klamerkami. Tak przygotowane słoiki powinny jeszcze chwilę powstać w twojej kuchni. Czasami bowiem zdarzy się, że po dniu czy dwóch jakiś słoik puści – jeśli zdążą się choć trochę ukisić, to masz wtedy gotowe do zjedzenia ogórki małosolne. Po dwóch dniach przenieś ogórki do piwnicy czy spiżarni. Smacznego!