Jak przygotować ogórki małosolne?

Opiekun artykułu: niezbedny
Advertising
Jak przygotować ogórki małosolne?

Jak przygotować ogórki małosolne?

Poza przetworami z owoców, dżemami i kompotami, można przygotować również pyszne ogórki różnego rodzaju. Do najpopularniejszych należą ogórki małosolne, wykonywane z niedużych egzemplarzy, które są dostępne latem. Aromatyczne, delikatnie kwaśne, stanowią dobry dodatek zarówno do sałatek, jak i do dań obiadowych. Poniżej prezentujemy, jak zrobić je szybko i smacznie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne elementy

    Potrzebne elementy

    Do wykonania smacznych ogórków małosolnych niezbędne są następujące produkty spożywcze:
    * 1 kg ogórków gruntowych,
    * 2 łyżki soli kamiennej,
    * 6 ząbków czosnku,
    * koper (łodygi i koszyczki),
    * woda,
    * liście chrzanu, liście dębu (opcjonalnie),
    * marchewka (opcjonalnie).
    Do przechowywania ogórków przydadzą się słoiki z nakrętkami albo z wieczkiem z metalowym zatrzaskiem. Można zdecydować się również na jeden większy słoik, który pomieści wszystkie ogórki.

  • Krok pierwszy

    W misce lub w garnku rozpuścić sól kamienną. Należy trzymać się proporcji (1 łyżka soli na 1 litr wody), dlatego gdy potrzebna jest większa ilość wody do zalania warzyw, trzeba zwiększyć ilość soli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do słoika włożyć umyte gałązki kopru, 3 – 4 gałązki. Następnie na nich zacząć układać ogórki gruntowe, które powinny zostać wcześniej umyte z ewentualnego kurzu oraz ziemi lub innych zanieczyszczeń. Ogórki trzeba układać jeden przy drugim, bardzo ciasno, nie muszą pływać w wodzie zaraz po jej wlaniu do naczynia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po ułożeniu pierwszej warstwy ogórków dodać 3 ząbki czosnku oraz kolejną warstwę koperku. Można położyć na nich również liście dębu albo liście chrzanu. W zależności od regionu, jak również przepisu lub tradycji rodzinnych używane są różne dodatki. Dodatkiem bywa również marchewka, którą przed dodaniem trzeba pokroić na plasterki. Na jednej warstwie ułożyć kolejną i tak do wykorzystania wszystkich składników.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Zalać ogórki osoloną wodą, tak żeby były zakryte w całości. Odstawić w zacienione, ale ciepłe miejsce na 24 godziny. Nie poleca się jeść małosolnych ogórków od razu następnego dnia po przygotowaniu. Po kilku dniach leżakowania smak będzie zdecydowanie lepszy.

Popularne tagi
  • garnek kamienny
  • przepis na powidła z rodzynkami
  • dżem dyniowy
  • chrzan
  • rutyna
  • wysoka temperatura
  • gruszki
  • przetwory grzybowe
  • przygotowanie kapusty
  • przetwory ze śliwek
  • receptura
  • papryczka chili
  • sezon owocowy
  • miażdżyca
  • przepis na ogórki kiszone