Smaczny karmelowy dżem jabłkowy – jak zrobić?

Opiekun artykułu: mariolla
Advertising
Smaczny karmelowy dżem jabłkowy – jak zrobić?

Smaczny karmelowy dżem jabłkowy – jak zrobić?

Dżem jabłkowy jest mniej popularny niż śliwkowy albo wiśniowy, jednak może stać się rewelacyjnym deserem, zwłaszcza kiedy ma posmak karmelu. Wydaje się być wtedy nadzieniem do ciasta, które można zjadać z kanapkami, z ciasteczkami, z babeczkami albo bez dodatków. Aby go wykonać, potrzebny jest dobry przepis, który podajemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobre składniki gwarantują dobry dżem. Nie jest ich wiele, jednak warto zadbać o ich odpowiednią jakość. Do niezbędnych elementów należą:
    * 2,5 kg jabłek,
    * 1 kg cukru,
    * sok z cytryny.
    Konieczne jest również przygotowanie słoików, w których będzie można przygotować dżem.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie jabłka dokładnie umyć. Obrać cienko ze skórki, po czym przekroić jabłka na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posiekać drobno.

  • Krok drugi

    Jabłka przełożyć do miski, wlać 1/3 szklanki wody oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny. Wymieszać, a następnie włożyć do garnka i zacząć podgrzewać. Gotować powoli na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W osobnym garnku przygotować karmel. Wsypać 30 dkg cukru i 4 – 5 łyżek wody. Mieszać na małym ogniu aż do powstania brązowej masy. Gotowy karmel dodać do miękkich jabłek. Wsypać resztę cukru i wszystko dokładnie wymieszać.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotować całą masę, aż zgęstnieje, a jabłka rozpadną się całkowicie. Kiedy dżem będzie już gotowy, przełożyć go do wyparzonych gorącą wodą słoików. Bardzo mocno zakręcić i odstawiać do góry dnem na ściereczkę. Pozostawić w takiej pozycji na 10 – 15 minut. Po tym czasie wytrzeć słoiki i odstawić do spiżarni lub na zacienioną, chłodną półkę.Jeść, gdy tylko przyjdzie na to ochota, lub dodawać do wypieków.

Popularne tagi
  • śniadania
  • pasteryzacja na zimno
  • sposób na masło dyniowe
  • obiad
  • grzyby w marynacie
  • sezon na śliwki
  • dynia w zalewie na słodko
  • przygotowanie marmolady
  • składniki spożywcze
  • sól kamienna
  • marynowanie grzybów
  • dżem gruszkowy z tymiankiem
  • sezon na grzyby
  • rodzynki
  • płynny miód