Jak dobrze marynować maślaki?

Opiekun artykułu: bardzinski
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak dobrze marynować maślaki?

Jak dobrze marynować maślaki?

Październik to ostatnie chwile, kiedy jeszcze mogą pojawić się grzyby. Jesienna wilgoć połączona z chwilami ciepła może przynieść wysyp grzybów, zanim nadejdzie chłód i zima. Jeżeli udało Ci się trafić na taki czas i zebrać smakowite maślaki – zamarynuj je. Będziesz mieć doskonałą przekąskę na zimne miesiące oraz dodatek go licznych sałatek, które wymagają dodania grzybów. Nie wahaj się i skorzystaj z naszego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Do przygotowania pysznych maślaków, które ubarwią spiżarnię i będą przydatną przekąską zimą, potrzebne są następujące składniki:
    * maślaki,
    * 8 szklanek wody,
    * 500 ml octu 10%,
    * 2 cebule,
    * 1 marchewka,
    * 4 liście laurowe,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
    * 4 łyżeczki gorczycy białej,
    * sól.
    Od razu przed przystąpieniem do działania dobrze jest przygotować słoiki, w których grzyby będą umieszczane.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Marchewkę oraz cebulę obrać, pozbawiając skórki i łupinki, a następnie dokładnie umyć. Pokroić, najlepiej na plasterki, choć jeśli chce się na paski, nie ma ku temu przeciwwskazań.

    Przygotować garnek i przelać do niego wszystkie szklanki wody oraz ocet. Do mikstury włożyć przygotowane wcześniej warzywa.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Dodać do mieszanki również gorczycę, ziarna pieprzu, cukier, liście laurowe. Postawić garnek na piecu i zagotować, od momentu zagotowania gotując 2 – 3 minuty. Dosolić, żeby smak zalewy był lepszy, po czym odstawić ją na bok i zająć się maślakami. Oczyścić je i przemyć delikatnie pod wodą. Obrać ze skórki kapelusze grzybów i pokroić je na mniejsze części. Przemyć jeszcze raz, po czym wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować przez 10 minut, żeby delikatnie zmiękły. Kiedy zacznie pojawiać się piana, zbierać ją łyżką i wyrzucać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wyparzyć słoiki wrzątkiem, po czym dodawać do każdego odcedzone z wody maślaki. Zalać każdą porcję zalewą i mocno zakręcić.

    Słoiki układać w garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji ostudzić całkowicie, po czym schować w chłodnym miejscu.

Popularne tagi
  • pasta paprykowa
  • przepis na podgrzybki marynowane
  • aromat
  • liście chrzanu
  • układ moczowy
  • maliny
  • przetwory z gruszek
  • pieczywo
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • składniki dżemu
  • czarna porzeczka
  • owoce cytrusowe
  • zupa
  • przetwory zimowe
  • miód akacjowy