Smaczny dżem pomarańczowo-czekoladowy na zimę

Opiekun artykułu: kocio
Advertising
Smaczny dżem pomarańczowo-czekoladowy na zimę

Smaczny dżem pomarańczowo-czekoladowy na zimę

Czas wyrabiania przetworów, jakimi są lato i jesień, kojarzy się z wykorzystaniem do tego rodzimych owoców oraz warzyw. Jednak nie jest to konieczność ani reguła, której trzeba się trzymać. Równie dobrze można przygotować egzotyczny dżem z pomarańczy i zachwycać się nim przez cały rok.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki na dżem

    Potrzebne składniki na dżem

    Przygotowanie dżemu, jak każdego jedzenia, wymaga odpowiednich składników. Najważniejszymi z nich są:
    * 1 kg pomarańczy (+2 pomarańcze),
    * 25 dag czekolady gorzkiej,
    * 75 g cukru,
    * 100 ml soku jabłkowego,
    * 2 żelfixy.
    Trzeba pamiętać również o przygotowaniu słoików wyparzonych gorącą wodą.

  • Krok pierwszy

    Pomarańcze umyć. Dwie z nich odłożyć na bok. Resztę przekrawać i wyciskać z nich sok, ręcznie lub maszynką do wyciskania soku. Po wyciśnięciu płynu zeskrobać miąższ z każdej połówki owocu. Dwie pozostałe w całości pomarańcze sparzyć gorącą wodą, a następnie pokroić w cieniutkie paski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystko, co udało się wyciągnąć z pomarańczy, przełożyć do garnka. Dodać cukier, żelfixy i zalać sokiem jabłkowym. Zacząć podgrzewać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pomarańczową papkę gotować przez 3 minuty. W tym czasie posiekać czekoladę na małe kawałki. Wyłączyć płomień pod dżemem, wrzucić czekoladę. Poczekać, aż większość, a najlepiej cała, rozpuści się pod wpływem ciepła.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przemieszać lekko składniki, po czym rozpocząć przekładanie dżemu z garnka do pustych słoików.Zakręcić mocno każdy słoik, odkładając go do góry dnem na 5 minut. Po tym czasie słoiki nadają się do przeniesienia do spiżarni, z której mogą zostać wyjęte wedle potrzeby oraz ochoty.

Popularne tagi
  • sposób przygotowania ogórków kiszonych
  • układ pokarmowy
  • spożywanie miodu
  • rondel
  • pomarańcza
  • pestki dyni
  • menu
  • buraki marynowane
  • miska
  • dziurawienie wieczka
  • przeziębienie
  • wanilia
  • ogórek gruntowy
  • kolacja
  • grzybobranie