Przepis na domowy dżem wiśniowy

Opiekun artykułu: agusian
Advertising
Przepis na domowy dżem wiśniowy

Przepis na domowy dżem wiśniowy

Wiśnie to co prawda cierpkie owoce, ale kojarzą się z pełnią słońca, wakacjami i ciepłymi dniami lata. Dlatego też pomimo ich nieco kwaśnego smaku lubimy przechowywać je w słoikach jako pamiątkę wakacyjnych chwil, a potem chętnie wykorzystujemy je do ciast czy deserów zimowych. Poniższy przepis pokaże, jak w prosty sposób wykonać pyszny i słodki dżem wiśniowy, który posłuży nam jako dodatek do kanapek i naleśników.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kg wiśni

1 kg cukru żelującego

pół szklanki soku z cytryny

kilka łyżek cukru (opcjonalnie)

  • Przygotowanie słoików i owoców

    Przy robieniu domowych przetworów zawsze powinnaś zaczynać od przygotowania słoików i pasujących do nich zakrętek. Jeśli znajdziesz w swojej piwniczce czy spiżarni odpowiednie komplety naczyń i pokrywek, umyj je dokładnie wodą z płynem do mycia naczyń, a potem opłucz i osusz. Pamiętaj, że zapach poprzednich potraw musi zostać ze słoików usunięty. Wiśnie wydryluj drylownicą lub agrafką, a następnie włóż do rondla. Trzeba teraz sprawić, aby puściły sok. Możesz zasypać je kilkoma łyżkami cukru i zostawić na godzinę lub po prostu pougniatać przez chwilę.

  • Gotowanie dżemu

    Gotowanie dżemu

    Gdy wiśnie już puszczą sok, dodaj do nich sok z cytryny i rondel postaw na ogniu. Gotuj wiśnie przez kilka minut, a potem dodaj do nich cukier żelujący i od tej chwili ciągle mieszaj powstający dżem. Musisz mieszać aż do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i zgęstnienia dżemu, czyli około 15 minut. Potem doprowadź wiśnie do wrzenia i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.

  • Przekładanie do słoików

    Przekładanie do słoików

    Dżem należy przekładać do słoików, póki będzie gorący. Kiedy już go wlejesz do naczyń, przewróć je do góry dnem i pozostaw tak do wystygnięcia (najlepiej na całą noc), przykryte ściereczką. Po tym czasie możesz odnieść słoiki do spiżarni. Smacznego!

Popularne tagi
  • grzyby w zalewie
  • receptura
  • wykonanie masła dyniowego
  • warzywa sezonowe
  • dżem domowy
  • liście dębu
  • dżem z dzikiej róży i jabłek
  • papryka słodka
  • przygotowanie zalewy
  • ogórki
  • cukier
  • sposób pasteryzacji
  • zalewa
  • skórka z pomarańczy
  • przygotowanie dżemu