W jaki sposób pasteryzować przetwory?

Opiekun artykułu: ewelinaf
Advertising
W jaki sposób pasteryzować przetwory?

W jaki sposób pasteryzować przetwory?

Czas przetworów rozpoczyna się z początkiem lata, kiedy na straganach pojawia się duża ilość owoców oraz warzyw nadających się do zamknięcia w słoikach. Pomimo dostępności przetworów w sklepach, nadal wiele osób ceni sobie prawdziwie domowe przysmaki, których zaletą jest brak sztucznych dodatków i tym samym lepszy smak. Aby długo cieszyć się przetworami, trzeba je poprawnie przygotować i pasteryzować, dzięki czemu będą chronione przed rozwojem drobnoustrojów.

Advertising
Advertising
  • Pasteryzowanie słoików

    Pasteryzowanie słoików

    Pasteryzacja słoików to jedna z podstawowych czynności podczas wykonywania przetworów. Polega ona na rozgrzaniu słoików wraz z ich zawartością – w garnku pełnym gorącej wody – w taki sposób, żeby pod wpływem temperatury doszło do wybrzuszenia wieczka. Dzieje się to pod wpływem rozrzedzonego powietrza znajdującego się w słoikach. Następnie podczas studzenia słoików wieczko zasysane jest ponownie do środka. Pozwala to na zabezpieczenie zawartości słoika przed dostępem powietrza z zewnątrz oraz rozwojem drobnoustrojów.

  • Przygotowanie do pasteryzowania

    Słoiki, w których będą przechowywane przetwory owocowe i warzywne, powinny być dobrze przygotowane do pasteryzacji. Przede wszystkim słoiki powinny być w dobrym stanie, niewyszczerbione, z zakrętkami, których nie pokrywa rdza. Zanim włoży się przetwory do słoików, trzeba je albo wyparzyć w zmywarce ustawionej na najwyższą temperaturę, albo umyć płynem do mycia naczyń w bardzo gorącej wodzie.

  • Tradycyjna pasteryzacja

    Tradycyjna pasteryzacja

    Słoiki z metalowymi nakrętkami, a także szklanymi wieczkami oraz na gumkę można z powodzeniem pasteryzować w tradycyjny sposób. Nałożyć do nich przetwory, po czym dobrze zakręcić. W dużym garnku położyć na dnie podkładkę do pasteryzowania, a następnie wypełnić garnek słoikami w taki sposób, żeby mogła pomiędzy nimi przepływać woda. Wlać wodę i włączyć gaz pod garnkiem. Gotować słoiki przez 10 – 30 minut, zgodnie z przepisem na przetwory. Wieczka powinny uwypuklić się delikatnie. Po wyjęciu słoików z garnka docisnąć wieczko, dokręcić je jeszcze raz, a słoiki otulone kocem postawić do góry nogami do całkowitego ostudzenia.

  • Pasteryzacja w piekarniku

    Pasteryzacja w piekarniku

    Przetwory można pasteryzować również w piekarniku, nie jest to jednak dobre dla słoików ze szklanym wieczkiem oraz z pokrywkami na gumkę. Słoiki należy napełnić przetworami, zakręcić i ustawić na blasze piekarnika. Trzymać słoiki w piekarniku nagrzanym do 130 stopni Celsjusza przez 60 minut. Po wyjęciu słoików z piekarnika docisnąć wieczko, postawić naczynia do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

  • Pasteryzacja pod kołdrą

    Pasteryzacja pod kołdrą

    Zaskakującym sposobem pasteryzacji, lecz ciągle skutecznym, jest pasteryzowanie pod kołdrą. Gorące przetwory należy włożyć do słoików, zakręcić, a następnie owinąć ręcznikiem i przewrócić do góry dnem, po czym schować słoiki pod kołdrę. Pozostawić pod nią do całkowitego ostudzenia.

Popularne tagi
  • składniki ketchupu z cukinii
  • miód spadziowy
  • przygotowanie do pasteryzowania
  • wiosna
  • przepis na maślaki marynowane
  • powidła śliwkowe bez cukru
  • zgniłe owoce
  • grzyby w marynacie
  • dżem owocowy
  • rutyna
  • przepis na marmoladę
  • kapusta biała
  • rondel
  • pieczywo
  • marmolada śliwkowa