Dobry sposób na grzyby w occie

Opiekun artykułu: magdawasik
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Dobry sposób na grzyby w occie

Dobry sposób na grzyby w occie

Grzybki to doskonała przystawka na różne przyjęcia oraz do obiadu. Same w sobie mają bardzo dobry smak, zatrzymujący zapach lasu. Jednak skomponowane z octem stają się jeszcze lepsze. Można i warto przygotować ich zapas na zimę, póki sezon trwa. Jeżeli nie masz doświadczenia albo szukasz sprawdzonego przepisu, polecamy Ci poniższą recepturę.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Do zrobienia przetworów grzybowych potrzebne będą słoik oraz kilka konkretnych składników spożywczych, w tym:

    * 1 kg grzybów dowolnego gatunku,

    * 4,5 szklanki wody,

    * 1/2 szklanki octu,

    * 2 cebule,

    * 1 łyżka soli,

    * 1 łyżeczka cukru,

    * 3 liście laurowe,

    * 4 kuleczki ziela angielskiego,

    * gorczyca.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z posiadanych grzybów wybrać niewielkie i dość twarde egzemplarze, miękkie mogą rozpaść się podczas gotowania. Oczyścić je wszystkie z ewentualnych resztek poszycia leśnego oraz przepłukać pod zimną wodą. Wszystkie grzyby przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody oraz doprawić solą. Zagotować i od tego momentu gotować przez 10 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować drugi garnek. Przelać do niego pozostałą wodę i dolać ocet. Wrzucić przyprawy, obrać z łupinek cebulę i przekroić ją na pół, po czym także wrzucić ją do mikstury. Zagotować, żeby zalewa miała odpowiedni smak oraz aromat. W czasie kiedy grzyby oraz zalewa będą się gotowały, wyparzyć wrzątkiem słoiki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podgotowane grzyby odcedzić na sitku i przelać szybko zimną wodą. Układać je w słoiczkach, a następnie zalać dokładnie octową zalewą, jeszcze gorącą. Cebuli można się pozbyć, ale przyprawy powinny znaleźć się w słoikach.Wypełnione słoiki zakręcić dokładnie i ułożyć do góry dnem na ścierce, pozostawiając w taki sposób aż do całkowitego wystygnięcia. Wtedy przełożyć przetwory grzybowe do spiżarni i wyjmować, gdy przyjdzie ochota na wyraziste w smaku grzyby.

Popularne tagi
  • pieprz
  • konfitura jarzębinowa
  • gałka muszkatołowa
  • przepis na pastę dyniową
  • jesień
  • żelfix
  • patelnia
  • buraki marynowane
  • marmolada jabłkowa
  • przepis na dżem porzeczkowy
  • kiszenie ogórków
  • zasady odżywiania
  • egzotyczny dżem
  • przepis na dżem z dyni
  • dżem bez cukru żelującego