Jak zrobić smaczne pikle
Jak zrobić smaczne pikle
Sezon ogórkowy zbliża się wielkimi krokami, a ty masz już dosyć ogórków małosolnych, kiszonych i konserwowych? Świetnym dodatkiem do zimowych obiadów, a także grillowanych potraw, są pikle. Pikle to nazwa używana w odniesieniu do mieszanki warzyw (np. ogórków, dyni, marchewki) marynowanych w odpowiednio przyprawionej zalewie octowej. Przyjęło się piklami określać również przekąskę przygotowaną z samych ogórków. Zaskocz swoją rodzinę i w tym roku przyrządź coś innego. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na pyszne pikle.
Przygotowanie słoików i ogórków
Robienie pikli musisz rozpocząć od przygotowania odpowiednich słoików. Możesz je oczywiście kupić, ale najlepiej gromadź słoiki po dżemach i powidłach, przydają się one wiosną i latem. Do pikli sprawdzą się słoiki niezbyt wysokie. Nieważne, czy zdecydowałaś się na kupne naczynia, czy miałaś je już wcześniej przygotowane, wyparz dokładnie je same i ich pokrywki. W ten sposób zabijesz bakterie i pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów. Ogórki umyj dokładnie i obierz. Pamiętaj, żeby zawsze zaczynać obieranie od jaśniejszego czubka. Ten ciemniejszy jest gorzki, jeśli zaczęłabyś od niego, przeniosłabyś gorycz na cały ogórek. Możesz pominąć obieranie, ale wtedy koniecznie odkrój ten ciemnozielony czubek. Następie przekrój ogórki wzdłuż na ćwiartki, a jeśli ogórek jest grubszy, to na jeszcze mniejsze części.
Zapełnianie słoików
Podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych, zanim włożysz ogórki do słoików, uzupełnij je dodatkami nadającymi smak przekąsce. Do każdego słoiczka wsyp pełną łyżkę nasion kopru, większą szczyptę czerwonej papryki i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Następnie bardzo ciasno ułóż obok siebie ogórki. Wszystkie stawiaj pionowo.
Zalewa
Kiedy wszystkie słoiki będą już zapełnione, zabierz się do przygotowania zalewy. Zmieszaj ze sobą ocet, wodę i sól (jedna szklanka octu na jedną szklankę wody i półtorej łyżki soli). Tę mieszkankę doprowadź do wrzenia, a następnie jeszcze gorącą przelej do słoików. Zalewa powinna wystawać nieco ponad ogórki. Słoiki bardzo szczelnie zakręć. Następnie musisz zadbać o dobre zakonserwowanie twoich pikli. W tym celu umieść słoiki w garnku z wodą. Doprowadź do jej wrzenia i gotuj słoiczki przez pięć minut, a potem wyjmij je i odczekaj kilka godzin, nim schowasz je do spiżarni. Słoiki powinny ostygnąć. Smacznego!