Jak przygotować masło dyniowe?
Jak przygotować masło dyniowe?
W dyni drzemie wiele możliwości, które wystarczy z niej wydobyć, żeby cieszyć się doskonałym smakiem ciekawej przekąski. Taką przekąską, przetworem na zimę oraz dodatkiem do kanapek może być masło dyniowe. Jest to oryginalny przysmak, który może zasmakować każdemu, kto tylko zechce go spróbować. A jak go zrobić, podpowiadamy w poniższym artykule.
Niezbędne składniki spożywcze
Składniki, które będą wykorzystane do zrobienia masła dyniowego, powinny być dobrej jakości. Pośród nich powinny znaleźć się:
* 300 g dyni,
* 300 g orzechów (arachidowych, pekanów),
* 2 łyżki syropu klonowego,
* 3 łyżki oleju arachidowego,
* 3 łyżki masła orzechowego,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1/2 łyżeczki imbiru,
* 1/2 łyżeczki goździków mielonych,
* 1/2 łyżeczki soli.
Potrzebne będą również słoiki, w których masło będzie bezpieczne przechowywane.Krok pierwszy
Dynię – bez skórki – pokroić na kawałki. Położyć je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza, aż wszystkie fragmenty dyni zmiękną. Upieczoną dynię przestudzić.
Krok drugi
Orzechy, pozbawione łupinek, wrzucić do blendera lub malaksera. Dodać do nich olej arachidowy i zacząć miksować. W środku miksowania przerwać na chwilę i dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować, aż orzechy zmienią się w gładką masę.
Krok trzeci
Do masy orzechowej dodać sól oraz pozostałe przyprawy, które nadadzą masłu odpowiedniego smaku oraz aromatu. Wlać syrop klonowy. Miksować przez 1 minutę, a następnie wrzucić do masy upieczoną wcześniej dynię.Mieszać całość na średnich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok czwarty
Gotowe masło przełożyć do słoika albo do słoiczków. Przechowywać w lodówce lub spiżarni i używać wedle uznania. Najlepiej smakuje na świeżym chlebie albo bułce z dodatkiem masła.