Jak przygotować masło dyniowe?

Opiekun artykułu: magia
Advertising
Jak przygotować masło dyniowe?

Jak przygotować masło dyniowe?

W dyni drzemie wiele możliwości, które wystarczy z niej wydobyć, żeby cieszyć się doskonałym smakiem ciekawej przekąski. Taką przekąską, przetworem na zimę oraz dodatkiem do kanapek może być masło dyniowe. Jest to oryginalny przysmak, który może zasmakować każdemu, kto tylko zechce go spróbować. A jak go zrobić, podpowiadamy w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Składniki, które będą wykorzystane do zrobienia masła dyniowego, powinny być dobrej jakości. Pośród nich powinny znaleźć się:
    * 300 g dyni,
    * 300 g orzechów (arachidowych, pekanów),
    * 2 łyżki syropu klonowego,
    * 3 łyżki oleju arachidowego,
    * 3 łyżki masła orzechowego,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 1/2 łyżeczki imbiru,
    * 1/2 łyżeczki goździków mielonych,
    * 1/2 łyżeczki soli.
    Potrzebne będą również słoiki, w których masło będzie bezpieczne przechowywane.

  • Krok pierwszy

    Dynię – bez skórki – pokroić na kawałki. Położyć je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza, aż wszystkie fragmenty dyni zmiękną. Upieczoną dynię przestudzić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Orzechy, pozbawione łupinek, wrzucić do blendera lub malaksera. Dodać do nich olej arachidowy i zacząć miksować. W środku miksowania przerwać na chwilę i dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować, aż orzechy zmienią się w gładką masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do masy orzechowej dodać sól oraz pozostałe przyprawy, które nadadzą masłu odpowiedniego smaku oraz aromatu. Wlać syrop klonowy. Miksować przez 1 minutę, a następnie wrzucić do masy upieczoną wcześniej dynię.Mieszać całość na średnich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowe masło przełożyć do słoika albo do słoiczków. Przechowywać w lodówce lub spiżarni i używać wedle uznania. Najlepiej smakuje na świeżym chlebie albo bułce z dodatkiem masła.

Popularne tagi
  • kiszonki
  • ochrona przed pleśnią
  • konfitura z pomidorów
  • brązowy cukier
  • przepis na dżem tropikalny
  • gumka recepturka
  • przepis na pesto migdałowe
  • sezon owocowy
  • sposób wykonania dżemu
  • wysoka temperatura
  • przepis na dżem malinowy
  • warzywa sezonowe
  • spiżarnia
  • przepis na masło dyniowe
  • warzywo