Jak zrobić dobrą marmoladę z gruszek i pomarańczy?
Jak zrobić dobrą marmoladę z gruszek i pomarańczy?
Jeżeli gruszki obrodzą, warto rozważyć zrobienie z nich marmolady. Ten soczysty owoc jest wspaniałą bazą na kompot, dobrą do jedzenia na surowo, ale gorszą do ciast, przynajmniej w swojej podstawowej formie. W postaci marmolady może stać się nadzieniem do rogalików oraz bułeczek, a jeśli doda się do niej jeszcze odrobinę pomarańczy, przysmak będzie wyśmienity. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłaś takiej marmolady, spróbuj z podanym w poniższym artykule przepisem.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie dżemu będzie możliwe, jeżeli przygotuje się wcześniej odpowiednie produkty, które muszą charakteryzować się dużą świeżością. Pomiędzy nimi musi znaleźć się:
* 12 gruszek,
* 2 pomarańcze,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 5 szklanek cukru.
Krok pierwszy
Dokładnie umyć gruszki. Usunąć z każdej gniazda nasienne, a same owoce pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić na patelnię z wysokimi brzegami. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, po czym pokroić na cienkie plasterki. Uzyskane plasterki skroić jeszcze na cienkie paski i dodać do gruszek.
Krok drugi
Owoce zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Wymieszać wszystko, a następnie zacząć podgrzewać całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mieszać aż do momentu rozpuszczenia się całego cukru.
Krok trzeci
Marmoladę podsmażać jeszcze przez 20 minut, nadal czasami mieszając, żeby owoce nie przywierały do dna garnka. Stopniowo marmolada zacznie być gęstsza i bardziej zbita. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła, ponieważ posmak spalenizny nie jest szczególnie pożądany w przetworach.Gotową marmoladę przełożyć do wyparzonych gorącą wodą słoików, po czym mocno zakręcić. Każdy słoik odwrócić do góry dnem, stawiając na ścierce, i pozostawić aż do całkowitego wystudzenia się marmolady. Przechowywać w chłodnym miejscu. Wykorzystywać na kanapki, jak również do wypieków.