Dobry sposób na grzyby w oleju
Dobry sposób na grzyby w oleju
Leśne grzyby to przysmak dla wielu osób. Wyczekiwane, zbierane, kupowane, stanowią niezbędny dodatek do wielu dań, w tym bożonarodzeniowych. Można je przygotować na różne sposoby i podawać do obiadu albo w czasie spotkań towarzyskich. Właśnie na takie okazje dobrze nadadzą się grzyby w oleju.
Niezbędne składniki
Żeby przygotować przetwory grzybowe, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, przede wszystkim:
* 1 kg grzybów leśnych,
* 100 g cukru,
* 100 ml oleju,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 liście laurowe,
* 10 ziarenek pieprzu,
* 1 łyżka soli,
* 1 łyżka kurkumy,
* 1 szklanka octu.Krok pierwszy
Grzyby – dowolnego rodzaju – oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie przełożyć je do garnka. Wodę – 1 l – zagotować i zalać nią grzyby, po czym gotować całość 5 minut. Po tym czasie odsączyć grzyby na sitku.
Krok drugi
Pozbawić czosnek łupinek. Wrzucić do garnka, ponownie nalać do niego 1 l wody. Doprawić solą, cukrem i zagotować, na koniec dodając ocet. Gotować jeszcze przez 5 minut, po czym wyłączyć gaz, pozostawiając do przestudzenia.
Krok trzeci
Do ochłodzonej marynaty przełożyć grzyby. Ponownie zacząć gotować i gdy woda zacznie wrzeć, gotować przez 10 minut.
W czasie gotowania się grzybków, wyparzyć słoiki wrzątkiem. Następnie przekładać do nich grzyby z zalewą octową. Dodać po ziarnku pieprzu i do każdego słoika dolać olej. Zakręcić mocno.
Krok czwarty
Gotowe słoiczki włożyć do garnka z dnem zakrytym szmatką. Dolać wody do 3/4 ich wysokości i zacząć podgrzewać. Od momentu zagotowania się wody pasteryzować przetwory przez 20 minut. Następnie osuszyć i odstawić do spiżarni lub piwnicy.