Przepis na pyszne ogórki z chili i miodem
Przepis na pyszne ogórki z chili i miodem
Bez wątpienia ogórki to jedne z najczęściej podawanych do polskich obiadów dodatków. Wykorzystujemy zarówno te świeże, jako podstawę mizerii, ale równie chętnie wkładamy je do słoików czy kamionek, żeby cieszyć się smakiem tych kiszonych, konserwowych, małosolnych. Można więc powiedzieć, iż w jakiejkolwiek byłyby podane postaci, nigdy się nie nudzą. I rzeczywiście tak jest, co widać choćby po tym, że co roku przygotowujemy je na nowo. Jednak czasami warto w kuchni trochę poeksperymentować, coś pozmieniać, przygotować coś na bazie znanego produktu, ale w zupełnie inny sposób. Poniżej znajdziesz właśnie taką wariację na temat przetworów z ogórków. Przypadnie ona do gustu amatorom ostrych, wyrazistych smaków i będzie idealnym kontrastem dla delikatnych mięs oraz ziemniaczków, choć sprawdzi się także jako zakąska do wódki.
Przygotowanie ogórków
W pierwszej kolejności należy przygotować ogórki, gdyż będą one musiały następne odstać kilka godzin. Uszykuj dużą miskę. Wszystkie ogórki dokładnie umyj z piasku i błota, ponieważ nie będziesz ich obierać. Następnie przekrój je na paseczki (ćwiartki). Potem wszystkie je przełóż do miski i zasyp trzema łyżkami soli, wymieszaj je z przyprawą i odstaw na około dwie godziny w ciemne miejsce. Przez ten czas puszczą one sok. Odcedź sok z ogórków.
Wkładanie do słoików
Przygotuj wyparzone, umyte i suche słoiki oraz pokrywki. Do każdego z nich włóż po dwa ząbki czosnku oraz około 8 ziarenek gorczycy. Poukładaj kawałki ogórków obok siebie ciasno, tak jak robisz to w przypadku ogórków kiszonych.
Przygotowywanie zalewy
Do garnka wlej wodę, ocet, a następnie dodaj przyprawę chili, cukier oraz miód. Wszystko razem wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Możesz wówczas wyłączyć ogień – zalewa jest gotowa.
Przelewanie zalewy
Do każdego słoika nalej zalewy tak, aby przykrywała warstwę ogórków. Następnie zakręć szczelnie każdy słoik pokrywką i odwróć go oraz przykryj ściereczką. Zostaw je tak na noc.
Serwowanie
Ogórki możesz spróbować po kilku dniach od ich przyrządzenia – wówczas powinny już przejść odpowiednim smakiem. Używaj ich solo jako przekąskę, ale nie wahaj się je podawać do zwykłych obiadów w zastępstwie ogórków kiszonych. Smacznego!