Prosty sposób przyrządzania rzodkiewek marynowanych

Opiekun artykułu: frap
Advertising
Prosty sposób przyrządzania rzodkiewek marynowanych

Prosty sposób przyrządzania rzodkiewek marynowanych

Sezon na rzodkiewki, który rozpoczyna się niemal równo z wiosną, powinien kusić do jedzenia rzodkiewek zarówno na surowo, jak i do przyrządzania z nich innych przysmaków. Jest to warzywo rzadko marynowane, co jest wielką szkodą, ponieważ jest pyszne, a do tego dobrze prezentuje się w słoiku, niczym kuchenna ozdoba.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Aby wykonać słoik pełen smacznych rzodkiewek, niezbędne jest przygotowanie następujących – świeżych – składników spożywczych:
    * 3 pęczki rzodkiewki,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 0,5 szklanki octu,
    * 1,5 szklanki wody,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 łyżka miodu,
    * 1 łyżka soli,
    * 1 szczypta gorczycy,
    * 0,5 dag pieprzu w ziarnach.
    Poza składnikami spożywczymi niezbędny będzie duży słoik albo kilka mniejszych słoiczków.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie rzodkiewki dokładnie umyć. Liście odciąć i wyrzucić lub później spożytkować jako element zupy z liści rzodkiewek.Po umyciu warzyw największe sztuki pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Przełożyć do miski i posypać solą, dzięki czemu puszczą sok. Odstawić na 30 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie kiedy rzodkiewki będą puszczać sok w misce, przyrządzić zalewę. Wlać wodę do garnka, dodać do niej ocet i zagotować całość. Doprawić przyprawami – pieprzem i gorczycą – oraz szczyptą cukru.Po zagotowaniu przestudzić przez chwilę, a następnie dodać miód i wymieszać, aż się rozpuści całkowicie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki dokładnie wyparzyć – gorącą albo wrzącą wodą – osuszyć. Rzodkiewki pozbawione nadmiaru soku ułożyć w słoiku. Czosnek obrać z łupinek i umieścić pomiędzy nimi, po czym zalać warzywa zalewą octową. Zakręcić słoiki. Pozostawić je do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do pierwszej degustacji.

Popularne tagi
  • sezon
  • zapasy na zimę
  • przetwory warzywne
  • liście laurowe
  • skuteczne otwieranie słoika
  • nasiona selera
  • przygotowanie owadów
  • śniadania
  • dodatek do chleba
  • dżem gruszkowy z wanilią
  • koc
  • nóż
  • słoik
  • łodygi kopru
  • kuchnia indyjska