Jak przyrządzić dżem z czereśni?

Opiekun artykułu: pelka
Advertising
Jak przyrządzić dżem z czereśni?

Jak przyrządzić dżem z czereśni?

Czereśnie są chętniej jadane niż wiśnie ze względu na swój słodki smak. Jednak rzadziej wykonuje się z nich przetwory i soki. Jest to duża strata, ponieważ nawet przetworzone mogą być doskonałym deserem. Świetnie sprawdzają się jako dżem na kanapki albo do naleśników. Co więcej, dżem taki nie jest trudny do wykonania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie dżemu wydaje się wielu osobom bardzo trudnym zadaniem, wymagającym nie tylko mnóstwo czasu, ale również mnóstwa składników. Jednak odbiega to znacznie od rzeczywistości. Do przygotowania smakołyku niezbędne są:
    * 3 kg czereśni,
    * 3 żelfixy 2:1,
    * 600 g cukru.
    Poza produktami spożywczymi niezbędne są również słoiki, w których będzie można przechowywać słodki dodatek.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie czereśnie umyć w zimnej wodzie, oderwać szypułki, pozbyć się ewentualnych zabrudzeń, po czym wydrylować. Najlepiej użyć do tego drylownicy, będzie szybciej, choć można poradzić sobie również ręcznie. Niestety, wtedy będzie to bardziej czasochłonne.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Czereśnie przesypać do dużego garnka. Zasypać żelfixem i rozpocząć gotowanie na średnim ogniu. Całość trzeba dobrze podgrzać, tak żeby owoce stopniowo zmieniały się na miękką papkę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po zagotowaniu czereśni dodać cukier i mieszać. Zmniejszyć gaz, po czym często mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 – 5 minut przez cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, aż do powstania piany na powierzchni specyfiku.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Mieszać aż do momentu zniknięcia piany z powierzchni czereśni. Taką mieszankę przelać lub przełożyć przy pomocy łyżki do przygotowanych wcześniej słoików. Każdy z nich dobrze zakręcić, po czym przewrócić do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji na 10 minut.Po tym czasie przewrócić do prawidłowej pozycji i gotowe. Jeżeli nie jest się do końca pewnym trwałości i jakości dżemu, można pasteryzować go przez 15 minut. Nie jest to jednak konieczne.Z 3 kg czereśni można uzyskać aż 12 średniej wielkości słoików dżemu, który jest pyszny i nadaje się do jedzenia na różne sposoby.

Popularne tagi
  • dżem porzeczkowy
  • tarka
  • marynowane warzywa
  • prawdziwki
  • miażdżyca
  • przetwory z dyni
  • gorzkie kakao
  • przepis na masło orzechowe
  • grzyby w oleju
  • morele
  • wykonanie dżemu
  • sposób wykonania dżemu
  • konfitura z pomidorów
  • składniki ketchupu z cukinii
  • wykorzystanie grzybów