Jak przygotować konfitury z jarzębiny?
Jak przygotować konfitury z jarzębiny?
Trudno powiedzieć, żeby konfitury z jarzębiny były popularnym przysmakiem – tym bardziej trzeba ich spróbować. Nie tylko zjeść, ale przede wszystkim wykonać, gdyż znalezienie ich w sklepie to prawdziwa loteria, mogą być, jednak niekoniecznie. Jeśli jesteś ciekawa, jak smakuje taki przysmak, zbierz jarzębinę oraz skorzystaj ze sprawdzonego przepisu w poniższym artykule.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zrobić smaczne konfitury z jarzębiny, przyda się dosłownie kilka elementów, a wśród nich następujące:
* 0,5 l wody,
* 1,5 kg cukru,
* 1 kg jarzębiny.
Trzeba przygotować również słoiki, by mieć w czym przechowywać czerwone przetwory.
Krok pierwszy
Owoce jarzębiny – koniecznie dojrzałe – przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Umieścić wszystkie w garnku i zalać taką ilością wody, żeby dokładnie zakryła owoce. Postawić na gazie, doprowadzając do wrzenia. Po rozpoczęciu wrzenia wody gotować przez 5 minut, co pozwoli jarzębinie delikatnie zmięknąć.
Krok drugi
W czasie kiedy jarzębina będzie się gotowała lub tuż po zdjęciu jej z ognia przejść do przygotowania syropu w niewielkim rondelku. Wlać do niego 0,5 litra wody oraz dodać cukier. Mieszać, trzymając rondelek na małym ogniu, aż do całkowitego roztopienia się cukru i zgęstnienia mikstury.
Krok trzeci
Gdy syrop będzie gotowy, zalać nim podgotowane owoce jarzębiny. Tak zalane pozostawić na 2 – 3 godziny, po czym cały garnek postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut i wyłączyć, zostawiając całość na 3 godziny. Po tym czasie powtórzyć proces, potem znowu, aż konfitura jarzębinowa nabierze oczekiwanej gęstej konsystencji. Kiedy uda się to osiągnąć, przełożyć konfiturę do słoików, wcześniej wyparzonych gorącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce, używając zgodnie z własną ochotą.