Jak przyrządzić pyszne buraki marynowane?

Opiekun artykułu: dela
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak przyrządzić pyszne buraki marynowane?

Jak przyrządzić pyszne buraki marynowane?

Z zalet buraków wszyscy zdają sobie sprawę. Sałatki z buraków i z burakami, surówki, zupa buraczana dostarczają mnóstwa składników mineralnych, zwłaszcza żelaza. Niestety, nie przez cały rok buraki są tak samo ładne i wartościowe. Im zimniej, tym częściej sprzedawane w sklepach buraki są mało zachęcające. Żeby zachować najlepsze egzemplarze, można zamarynować je we wrześniu i spożywać zimą. Samo zdrowie!

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Żeby przygotować pyszne buraczki marynowane, nadające się do sałatek i do śledzi, potrzebne będą następujące produkty:

    * 1 kg buraków,

    * 1/2 szklanki octu 10%,

    * 1/3 szklanki cukru,

    * 2 szklanki wody,

    * 2 łyżeczki soli,

    * gorczyca.

    Należy pamiętać także o słoikach, w których będą przechowywane gotowe buraki. Z podanego przepisu można uzyskać 5 słoików.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wybrać średniej wielkości buraki i umyć je dokładnie pod bieżącą wodą, ale nie obierać ze skórki. Wszystkie włożyć do wysokiego garnka i zalać wodą tak, aby wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią. Postawić na piecu, a następnie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić oraz ostudzić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy warzywa wystygną, przejść do obierania ich cienko ze skórki, żeby nie tracić dużej ilości miąższu. Końcówki buraków odciąć i wyrzucić. Ze względu na możliwość zabrudzenia się intensywnie przez sok z buraków, warto obierać warzywa w rękawiczkach. Następnie pokroić wszystkie buraczki na plasterki o grubości 7 – 10 mm.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Do każdego wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy oraz uzupełnić plasterkami buraków, po czym odstawić na bok i przygotować marynatę. Aby ją uzyskać, należy wlać wodę do garnka, uzupełnić octem, cukrem, solą, wymieszać i rozpocząć podgrzewanie. Po 10 minutach zalewa jest gotowa do użycia. Należy zalać wszystkie buraki w słoikach i dobrze zakręcić każdy z nich.Wszystkie słoiki pasteryzować, wkładając je do garnka wypełnionego w 3/4 wodą. Gotować 10 minut, a następnie przestudzić. Gotowe buraki marynowane przechowywać w spiżarni lub chłodnej szafce.

Popularne tagi
  • przepis na dynię w zalewie słodkiej
  • syrop
  • grzyby
  • gorączka
  • blanszowanie
  • wykonywanie przetworów
  • aromat
  • obiad
  • gruszki
  • ogórek
  • śliwki węgierki
  • przetwory z warzyw
  • koc
  • chrzan
  • przepis na gruszki w occie