Jak zrobić zaskakujący dżem pomarańczowy?

Opiekun artykułu: tytus
Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Jak zrobić zaskakujący dżem pomarańczowy?

Jak zrobić zaskakujący dżem pomarańczowy?

Dżem pomarańczowy ma to do siebie, że można go wykonać każdego miesiąca w roku. Pomarańcze są w sklepach stale, więc nie należy się wahać, lecz zakupić dorodne, soczyste sztuki i przygotować wyrazisty przysmak na kanapki. Dzięki dżemowi z pomarańczy każde śniadanie zamieni się w małą egzotyczną ucztę. Oto podpowiedź, jak go zrobić.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić smaczny dżem, który przyda się zarówno latem, jak i zimą, potrzebne będą następujące składniki:

    * 12 pomarańczy,

    * 12 szklanek wody,

    * 2 – 3 kg cukru.

    Do przechowywania dżemu przydadzą się również słoiki o dowolnej wielkości, z pokrywkami.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pomarańcze dokładnie przemyć pod gorącą wodą – można również przepłukać wrzątkiem. Obrać ze skórki, usuwając jak najwięcej białej otoczki, która jest gorzka i mogłaby spowodować, że dżem nabrałby smaku goryczy. Tak samo skrupulatnie trzeba pozbyć się wszystkich pestek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie kawałki pomarańczy przełożyć do dużego garnka i zalać je wodą. Postawić garnek na gazie i zacząć gotować na średnim ogniu. Nie trzeba szybko podgrzewać całości, gdyż wtedy dżem się nie uda, a składniki przypalą się. Gotować wodę z pomarańczami przez 30 minut, mieszając i nie przerywając mieszania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po 30 minutach zacząć dosypywać cukier, pamiętając, żeby nie wsypywać od razu całego. Najlepiej dodawać stopniowo, np. po 1/2 kilograma, i czekać, mieszając raz po raz, aż się rozpuści. Po każdym roztopieniu się cukru sprawdzać smak dżemu. Należy dostosować go do własnych upodobań smakowych – można wykorzystać całe 3 kg albo znacznie mniej. Gotować jeszcze przez jakiś czas. Przed przełożeniem dżemu do słoiczków dżem powinien mieć konsystencję dość gęstej masy, ale nie całkiem stałej.Uzupełnić słoiczki wyparzone wcześniej gorącą wodą. Zakręcić dokładnie słoiki i odwrócić do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnej szafce albo spiżarce.

Popularne tagi
  • składniki ketchupu z cukinii
  • miód spadziowy
  • przygotowanie do pasteryzowania
  • wiosna
  • przepis na maślaki marynowane
  • powidła śliwkowe bez cukru
  • zgniłe owoce
  • grzyby w marynacie
  • dżem owocowy
  • rutyna
  • przepis na marmoladę
  • kapusta biała
  • rondel
  • pieczywo
  • marmolada śliwkowa