Jak zrobić pikantny ajwar?
Jak zrobić pikantny ajwar?
Ajvar to element kuchni serbskiej, który wygląda jak sos, jednak nie jest sosem w dosłownym tego słowa znaczeniu. To raczej pasta, powstająca na bazie ostrej papryki, której zawdzięcza nie tylko ostry smak, ale również pomarańczowy kolor. Ajvar sprawdzi się jako dodatek do kanapek, jak również element mięs, sosów, zup, które urozmaici swoim kolorytem. Wypróbuj go, dodając do swojej kuchni coś zupełnie nowego.
Jakie składniki są potrzebne?
Zrobienie smacznej pasty ajvar wymaga przygotowania świeżych, dobrych składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się:
* 3 papryki czerwone duże,
* 2 pomidory,
* 2 papryczki chili,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 bakłażan,
* 1 cebula,
* papryka słodka mielona,
* woda,
* ocet,
* sól.
Krok pierwszy
Papryki dokładnie umyć, przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych, a następnie pokroić je na długie kawałki i posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Po pokrojeniu papryk sięgnąć po bakłażana, umyć go, odciąć część z łodyżką i również pokroić na duże fragmenty.
Krok drugi
Bakłażana oraz paprykę położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Tak uzupełnioną blaszkę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. W tym czasie warzywa przyrumienią się oraz zmiękną.Po upływie odpowiedniego czasu paprykę wrzucić na kilka sekund do zimnej, posolonej wody, a następnie ściągnąć z niej skórkę – kontakt z wodą pomoże w jej łatwym usunięciu.
Krok trzeci
Czosnek obrać z łupinek. Pomidory sparzyć wrzątkiem oraz pozbawić skórki, po czym przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić warzywa w kostkę. Tak samo pokroić czosnek, cebulę oraz papryczkę chili, choć z tej ostatniej przed użyciem usunąć ziarenka z wnętrza. Ich pozostawienie sprawi, że ajvar będzie podwójnie ostry. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dodać sól, ocet, paprykę i zmiksować dokładnie na papkę, po czym przełożyć do garnka i zagotować – podczas gotowania pasta nieco zgęstnieje. Gorącą pastę paprykową przełożyć do słoiczków i pozostawić do ostudzenia, a potem korzystać z niej wedle uznania.