Jak przyrządzić pyszne pesto migdałowe?
Jak przyrządzić pyszne pesto migdałowe?
Zazwyczaj kiedy mowa o pesto, ma się przed oczami masę o ziołowym aromacie z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii oraz innych ostrzejszych smaków. Jednak pesto to na tyle kreatywny dodatek, że może być zrobione niemal ze wszystkiego, w tym z migdałów. Wystarczy jedynie odrobina kreatywności oraz chęć spróbowania czegoś nowego na kanapce. W końcu w kuchni podczas jedzenia nie powinno być nudno.
Niezbędne składniki spożywcze
Zrobienie pesto migdałowego wymaga – jak każde inne pesto – dobrych składników, które są na szczęście łatwo dostępne. Pośród nich powinny znaleźć się:
* 2 szklanki bazylii,
* 1,5 szklanki parmezanu,
* 1 szklanka migdałów,
* 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
* 6 ząbków czosnku.
Krok pierwszy
Ze względu na to, że prażone migdały nadają się do pesto znacznie lepiej niż zwykłe, dobrze jest zacząć działanie od ich przygotowania. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Migdały wysypać na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozkładając je równomiernie po całej powierzchni. Prażyć je przez 10 minut, aż do momentu, gdy zaczną wydzielać charakterystyczny aromat.
Krok drugi
Bazylię umyć, pozbawić ewentualnych łodyżek i wrzucić do blendera. Parmezan zetrzeć na tarce i dodać do zioła. Znacznie lepiej jest wykorzystywać parmezan w kostce zamiast w torebce, ponieważ ma lepszy smak oraz zapach. Czosnek dokładnie obrać z łupinek i pokroić na mniejsze części – nie muszą być równe. Dodać do blendera.
Krok trzeci
Po zakończeniu prażenia również migdały umieścić w blenderze. Rozpocząć miksowanie wszystkich składników, aż do połączenia się ich w jedną całość. Można miksować aż do całkowitego rozdrobnienia się wszystkich elementów i utworzenia papki albo pozostawić drobinki migdałów, które sprawią, że wygląd pesto migdałowego, tak jak smak, będzie nieco nietypowy. Ta kwestia zależy od indywidualnych chęci. Dopiero pod koniec mieszania wlać oliwę z oliwek, mocniej łącząc składniki.Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce – korzystać codziennie do chleba każdego rodzaju.