Jak przygotować dobre grzyby w occie?

Jak przygotować dobre grzyby w occie?
Marynowane grzybki to przysmak, którego ciężko sobie odmówić. Dlatego gdy tylko w lasach lub na targach pojawiają się grzyby, warto zabrać się za tworzenie zapasów na zimę. Przygotowanie grzybków w occie nie jest trudne, wystarczy jedynie podążać za przepisem, który podajemy w poniższym artykule.
Niezbędne składniki
Do marynowania grzybów potrzebne są nie tylko grzybki, ale znacznie więcej składników. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 0,5 kg grzybów (np. podgrzybki),
* 0,5 l wody,
* 1 łyżka soli,
* 1 cebula.
Natomiast do wykonania marynaty niezbędne będą:
* 1 łyżka soli,
* 2 łyżki cukru,
* 1 szklanka wody,
* 1/2 szklanki octu,
* 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
* 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
* 2 liście laurowe,
* 5 ziaren ziela angielskiego.
Trzeba przygotować także słoiki do przechowywania gotowych grzybów.Pierwszy krok
Grzyby oczyścić, w razie potrzeby umyć pod bieżącą wodą, jednak nie moczyć zbyt długo. Następnie pokroić (jeśli są bardzo małe, można używać ich w całości), oddzielając kapelusze od trzonków. Kapelusze pokroić na połówki, trzonki na plasterki.
Drugi krok
W garnku zagotować 0,5 l wody z solą. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niej wszystkie grzybki oraz cebulę, którą można posiekać albo tylko pokroić w ćwiartki – wedle uznania. Gotować całość przez 15 minut.
Trzeci krok
W osobnym garnku zagotować wodę z octem oraz przygotowanymi wcześniej przyprawami. Po zagotowaniu pozostawić do ostudzenia, podobnie jak gorące grzybki. Kiedy oba elementy będą już chłodne, przejść do uzupełniania nimi czystych słoików.Grzyby z cebulą przekładać do słoików, po czym zalewać je marynatą. Po uzupełnieniu wszystkich naczyń i wykorzystaniu wszystkich produktów zakręcić mocno słoiki.
Czwarty krok
Słoiki z grzybami pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Następnie wyjąć je z wody, osuszyć i wstawić do spiżarni albo piwnicy. Grzybki w occie są gotowe do urozmaicania każdego dania oraz jedzenia bez dodatków.