Jak przyrządzić dżem z głogu?

Opiekun artykułu: nejmanka
Advertising
Jak przyrządzić dżem z głogu?

Jak przyrządzić dżem z głogu?

Dżem z głogu nie jest tak popularnym przetworem, jak inne dżemy i robi się go znacznie rzadziej. Jest to wielka szkoda nie tylko dla podniebienia, ale przede wszystkim dla zdrowia. W głogu zawarte są składniki wspomagające układ krążenia, układ moczowy oraz zapobiegające rozwojowi miażdżycy. Zamiast łykać tabletki, lepiej jeść dżem z głogu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Przyrządzenie dżemu jest bardzo proste, jeśli zbierze się zawczasu odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
    * 500 g głogu,
    * 500 g cukru,
    * 150 ml wody mineralnej.
    Potrzebne będą również niewielkie słoiki do przechowywania wykonanego dżemu.

  • Pierwszy krok

    Owoce głogu umyć na sitku pod bieżącą wodą. Następnie osuszyć je z nadmiaru wody i przejść do wydobywania z nich pestek. Gdy już wydobędzie się wszystkie, wrzucić głóg do garnka, zalać wodą i zagotować.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Głóg gotować przez 20 – 30 minut, aż stanie się całkiem miękki, a część wody wyparuje. Kiedy do tego dojdzie, rozetrzeć go na papkę albo przy pomocy tłuczka do ziemniaków, albo w blenderze, wtedy konsystencja będzie gładsza.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Papkę przełożyć ponownie do garnka. Włączyć pod nim ogień i wsypać cukier. Podgrzewać, mieszając raz po raz, aż cukier całkowicie się stopi. Gdy do tego dojdzie, gotować jeszcze przez 10 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z pieca i odstawić go w bezpieczne, zacienione miejsce na całą noc.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Głóg z syropem, odstały przez noc, postawić ponownie na piecu. Zacząć podgrzewać i robić to tak długo, aż masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste.Słoiki wyparzyć gorącą wodą. Przełożyć do nich gotowy dżem i mocno zakręcić wieczko. Położyć do góry dnem na ścierce na 10 minut, po czym przełożyć do szafki albo do spiżarni.

Popularne tagi
  • śniadania
  • pasteryzacja na zimno
  • sposób na masło dyniowe
  • obiad
  • grzyby w marynacie
  • sezon na śliwki
  • dynia w zalewie na słodko
  • przygotowanie marmolady
  • składniki spożywcze
  • sól kamienna
  • marynowanie grzybów
  • dżem gruszkowy z tymiankiem
  • sezon na grzyby
  • rodzynki
  • płynny miód