Prosty przepis na pyszną kiszoną kapustę
Prosty przepis na pyszną kiszoną kapustę
Pora wykonywania przetworów oraz kiszonek nadal trwa. Kiszone ogórki albo owoce na zimę to podstawa takich prac, lecz warto do nich dołączyć coś jeszcze, mianowicie kapustę. Nie zawsze ta, którą przynosi się ze sklepu, jest idealna smakowo. Znacznie lepiej sprawdzi się własna, którą można doprawić wedle swojego uznania. W poniższym artykule przedstawiamy wskazówki, niezbędne do wykonania kapusty na zimowe miesiące.
Potrzebne produkty
Do wykonania dobrej kapusty kiszonej potrzebnych jest tylko kilka produktów, jednak świeżych i dobrej jakości. Nie tylko zapewni to kapuście odpowiedni smak, lecz również długą trwałość. Niezbędnymi elementami są:
* 1 kg marchwi,
* 10 kg kapusty,
* 20 dag soli kuchennej.
Potrzebny będzie również kamienny garnek – jeśli nie ma się takiego ani nie ma się możliwości jego pożyczenia, może być zwykły – oraz słoiki, jeżeli kapusta ma być w nich przechowywana.Etap pierwszy
Kapustę można kupić całą jako okrągłe główki albo już poszatkowaną (obecnie niemal na każdym targowisku można znaleźć punkty, w których kapusta szatkowana jest na małe kawałki na miejscu). Przełożyć kapustę do garnka.
Etap drugi
Marchewkę umyć i obrać ze skórki, a następne zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki. Z kapustą lepiej komponuje się starta na tarce o średnich oczkach.
Marchewkę wrzucić do kapusty oraz dodać całą sól. Następnie mieszać i ugniatać razem wszystkie składniki. Przy większej ilości kapusty można by również deptać, jednak 10 kg to za mało, wystarczy posłużyć się ręką.
Etap trzeci
Garnek przełożyć w ciepłe miejsce na 2 – 3 dni. Po tym czasie zmienić miejsce jego pobytu na chłodniejsze i pozostawić na 2 tygodnie. Gdy wyznaczony czas minie, kapusta jest gotowa do spożywania oraz dalszego przechowywania. Można ją pozostawić w garnku, lecz wtedy konieczne będzie dolewanie do niej wody. Aby zaoszczędzić sobie czasu oraz pamiętania o tym, znacznie lepiej jest przełożyć ją do słoików.Słoiki wypełnione kapustą dobrze zakręcić, włożyć do garnka i zalać wodą. Podgrzewać, póki woda nie zacznie wrzeć. Od tego momentu odliczyć 15 minut. Wyjąć słoiki, osuszyć je i postawić w chłodnym miejscu. Dzięki pasteryzacji kapusta nie będzie narażona na rozwój pleśni.Po przygotowaniu można z niej korzystać na bieżąco lub przechowywać na późną jesień albo zimę, kiedy jest doskonałym źródłem witaminy C.