Smaczne grzyby w zalewie pomidorowej

Opiekun artykułu: emilcia
Advertising
Smaczne grzyby w zalewie pomidorowej

Smaczne grzyby w zalewie pomidorowej

Grzybki w zalewie nie są zaskakującym daniem. Każdy grzybiarz po udanej wyprawie do lasu może przygotować kilka słoików ze swoimi zdobyczami. Jednak ocet lub zwykła zalewa z dodatkami staje się czasami nudą. Aby urozmaicić przetwory grzybowe, można wykonać je w inny sposób, w zalewie o zaskakującym, pomidorowym smaku.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do wykonania grzybów w pomidorowej zalewie niezbędne są odpowiednie elementy, najlepiej dobrej jakości, żeby przetwory jak najdłużej nadawały się do jedzenia. Wśród niezbędnych produktów znajdują się:
    * 1/2 kg grzybów,
    * 1/3 kg cebuli,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 szklanka przecieru pomidorowego,
    * 1 szklanka oleju,
    * pieprz,
    * sól,
    * przyprawa typu vegeta.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie grzyby oczyścić, umyć pod zimną wodą i osuszyć, a następnie przejść do krojenia. Niewielkie kapelusze można pozostawić w całości, duże pokroić na kilka kawałków. Można również skroić trzonki, siekając je na plasterki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pokrojone kawałki wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą i osolić 3 łyżeczkami soli. Podgotować grzyby przez 20 – 30 minut.W czasie kiedy grzyby będą się gotowały, obrać cebulę z łupinek, pokroić na piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażać cebulę 10 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do usmażonej cebuli dodać miękkie grzyby. Wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy. Żeby grzyby nie były przesadnie pomidorowe, można dodać 3/4 szklanki zamiast całej. Dosypać cukier, pozostałe przyprawy i wszystko szybko wymieszać.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Mieszankę grzybową smażyć przez 10 – 15 minut. Przełożyć gotowe grzyby do czystych słoików. Zakręcić je, a następnie pasteryzować przez 10 minut. Po wykonaniu tego procesu wytrzeć i przewrócić do góry dnem. Gdy ostudzą się w takiej pozycji, można schować je do spiżarni, piwnicy albo innego zacienionego miejsca i zjadać w razie nabrania na nie ochoty.

Popularne tagi
  • sposób przygotowania ogórków kiszonych
  • układ pokarmowy
  • spożywanie miodu
  • rondel
  • pomarańcza
  • pestki dyni
  • menu
  • buraki marynowane
  • miska
  • dziurawienie wieczka
  • przeziębienie
  • wanilia
  • ogórek gruntowy
  • kolacja
  • grzybobranie