Smaczne grzyby w zalewie pomidorowej
Smaczne grzyby w zalewie pomidorowej
Grzybki w zalewie nie są zaskakującym daniem. Każdy grzybiarz po udanej wyprawie do lasu może przygotować kilka słoików ze swoimi zdobyczami. Jednak ocet lub zwykła zalewa z dodatkami staje się czasami nudą. Aby urozmaicić przetwory grzybowe, można wykonać je w inny sposób, w zalewie o zaskakującym, pomidorowym smaku.
Niezbędne składniki
Do wykonania grzybów w pomidorowej zalewie niezbędne są odpowiednie elementy, najlepiej dobrej jakości, żeby przetwory jak najdłużej nadawały się do jedzenia. Wśród niezbędnych produktów znajdują się:
* 1/2 kg grzybów,
* 1/3 kg cebuli,
* 2 łyżki cukru,
* 1 szklanka przecieru pomidorowego,
* 1 szklanka oleju,
* pieprz,
* sól,
* przyprawa typu vegeta.Krok pierwszy
Wszystkie grzyby oczyścić, umyć pod zimną wodą i osuszyć, a następnie przejść do krojenia. Niewielkie kapelusze można pozostawić w całości, duże pokroić na kilka kawałków. Można również skroić trzonki, siekając je na plasterki.
Krok drugi
Pokrojone kawałki wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą i osolić 3 łyżeczkami soli. Podgotować grzyby przez 20 – 30 minut.W czasie kiedy grzyby będą się gotowały, obrać cebulę z łupinek, pokroić na piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażać cebulę 10 minut.
Krok trzeci
Do usmażonej cebuli dodać miękkie grzyby. Wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy. Żeby grzyby nie były przesadnie pomidorowe, można dodać 3/4 szklanki zamiast całej. Dosypać cukier, pozostałe przyprawy i wszystko szybko wymieszać.
Krok czwarty
Mieszankę grzybową smażyć przez 10 – 15 minut. Przełożyć gotowe grzyby do czystych słoików. Zakręcić je, a następnie pasteryzować przez 10 minut. Po wykonaniu tego procesu wytrzeć i przewrócić do góry dnem. Gdy ostudzą się w takiej pozycji, można schować je do spiżarni, piwnicy albo innego zacienionego miejsca i zjadać w razie nabrania na nie ochoty.