Jak mrozić grzyby?

Opiekun artykułu: szajbuska
Advertising
Jak mrozić grzyby?

Jak mrozić grzyby?

Sezon grzybowy już niedługo, więc zapaleni grzybiarze zaczynają przygotowywać się do pierwszych wypraw. Jeżeli zbiory będą udane i grzybów będzie dużo, wówczas nie ma możliwości zjedzenia wszystkich od razu. W takiej sytuacji można zamrozić je i wykorzystać w późniejszym terminie, np. na święta Bożego Narodzenia.

Advertising
Advertising
  • Pokrojone czy w całości?

    Pokrojone czy w całości?

    Po pierwszym oczyszczeniu grzybów z listków lub gałązek, które się do nich przyczepiły, i wyłożeniu ich na gazetę na stole, trzeba zastanowić się, do czego będą one używane w przyszłości. Od tego zależy przygotowanie do mrożenia. Często do świątecznych zup chce się mieć kapelusze w całości, żeby ładnie prezentowały się w potrawie, jednak jeżeli nie przewiduje się eleganckich dań, a jedynie wykonanie sosu, wówczas można pokroić grzyby w kostkę.Wiele zależy również od rodzaju grzyba. Prawdziwki warto pozostawić w całości, szczególnie jeśli są niewielkie, natomiast borowiki można pokroić w plastry, którymi będzie się ładnie ozdabiać dania mięsne.

  • Z obróbką czy bez?

    Z obróbką czy bez?

    W zależności od gatunku grzyba trzeba podjąć decyzję o mrożeniu surowym albo o poddaniu grzybów lekkiej obróbce przed włożeniem do zamrażalnika. Borowiki, maślaki, podgrzybki z powodzeniem można mrozić bez wstępnej obróbki, wystarczy włożyć je do woreczków, a następnie do zamrażalnika, pod warunkiem że jest on w stanie osiągnąć bardzo niską temperaturę. Takie postępowanie dotyczy przede wszystkim zamrażarek wolno stojących. Jeśli mrozi się w zamrażalniku lodówki, znacznie korzystniejsze jest podsmażenie grzybów na maśle, można z dodatkiem czosnku. W przypadku chęci mrożenia rydzów zamiast podsmażać, lepiej je zblanszować, dzięki czemu nie będą miały gorzkiego smaku.

  • Pakowanie grzybów

    Pakowanie grzybów

    Przygotowane do mrożenia grzyby trzeba podzielić na porcje. Powinny być one takiej wielkości, żeby później wykorzystać je w całości. Raz rozmrożonych grzybów nie można już więcej mrozić, dlatego robienie dużych paczek będzie błędem. Lepiej wyjąć później 2 mniejsze paczki niż zmarnować jedną większą.Każdą porcję grzybów włożyć do osobnego woreczka foliowego. Dobrym pomysłem jest zakupienie specjalnych woreczków do grzybów, które pochłaniają zapach. Dzięki temu aromatem grzybów nie przesiąka cała lodówka. Do każdego woreczka przyczepić kartkę z nazwą grzybów, które znajdują się w środku.

  • Czas przechowywania

    Czas przechowywania

    Mrożone grzyby mogą być przechowywane przez dłuższy czas, choć jest on uzależniony od wstępnej obróbki albo jej braku.Grzyby, które były tylko mrożone, można przechowywać bez problemu nawet przez 6 miesięcy, natomiast te, które przed mrożeniem były przysmażone, o wiele dłużej, nawet do następnego sezonu.

Popularne tagi
  • śniadania
  • pasteryzacja na zimno
  • sposób na masło dyniowe
  • obiad
  • grzyby w marynacie
  • sezon na śliwki
  • dynia w zalewie na słodko
  • przygotowanie marmolady
  • składniki spożywcze
  • sól kamienna
  • marynowanie grzybów
  • dżem gruszkowy z tymiankiem
  • sezon na grzyby
  • rodzynki
  • płynny miód