Prosty przepis na podgrzybki marynowane
Prosty przepis na podgrzybki marynowane
Czas na grzyby to również czas na ich marynowanie. Ze względu na to, że prawdziwków nie jest łatwo znaleźć, częściej z wyprawy do lasu przynosi się podgrzybki. Są one smaczne i doskonale nadają się do zamknięcia w słoikach oraz korzystania w czasie ogromnej ochoty na grzybowy przysmak. Oto podpowiedź, w jaki sposób je marynować.
Niezbędne składniki
Do marynowania grzybów potrzebne są odpowiednie składniki. Im świeższe, tym lepsze, ponieważ mają szansę na dłuższe utrzymanie świeżości. Niezbędnymi elementami są:
* 400 g podgrzybków,
* 40 g cukru,
* 150 ml wody,
* 50 ml octu,
* 3 ziarna pieprzu,
* 2 goździki,
* 2 ziarna ziela angielskiego,
* 1 liść laurowy,
* 1/2 łyżeczki soli.Pierwszy krok
Zebrane podgrzybki oczyścić z zabrudzeń, umyć pod zimną wodą. Pozbyć się końcówek. Do marynowania przeznaczone będą jedynie kapelusze.
Drugi krok
Do garnka średniej wielkości wlać wodę. Posolić szczyptą soli. Zagotować, a gdy woda będzie się gotowała, wrzucić podgrzybki i pozostawić je w garnku przez 10 minut.Po tym czasie odcedzić je. Wyparzyć słoik gorącą wodą i przełożyć do niego miękkie podgrzybki.
Trzeci krok
W drugim garnku połączyć ze sobą 150 ml wody oraz ocet. Zacząć gotować. Dodać wszystkie zgromadzone przyprawy i zamieszać składniki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 2 – 3 minuty, po czym wyłączyć gaz.Gorącą zalewą uzupełnić słoik albo słoiki, jeśli rozłożyło się grzybki do więcej niż jednego.
Czwarty krok
Słoik dokładnie zakręcić, po czym włożyć do garnka, napełnić naczynie wodą do 3/4 wysokości słoika i pasteryzować. Pasteryzacja powinna trwać 10 minut od momentu zagotowania się wody. Można również przeprowadzić pasteryzację pod kołdrą i kocem, trzymając pod nimi słoiki przez 30 – 60 minut.Po wykonaniu tego etapu słoiki z marynowanymi podgrzybkami są gotowe do przełożenia ich do spiżarni.