Jak zrobić pyszny dżem gruszkowy?

Opiekun artykułu: makabra
Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Jak zrobić pyszny dżem gruszkowy?

Jak zrobić pyszny dżem gruszkowy?

Sezon na gruszki warto zakończyć przygotowaniem dżemu gruszkowego, który będzie wspomnieniem późnego lata w środku zimy. Taki dżem ma nie tylko niezwykły smak, ale również kolor oraz aromat. Może stać się ozdobą śniadania, jak również podarunkiem dla kogoś bliskiego, zwłaszcza jeśli włoży się dżem do ozdobnych słoiczków.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przed rozpoczęciem przygotowywania dżemu należy zadbać o odpowiednie produkty. Poza słoikami na dżem przydadzą się także:

    * 1 kg gruszek,

    * 1 cytryna,

    * cukier,

    * cynamon,

    * cukier waniliowy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie gruszki umyć. Jedną z nich pokroić w kostkę razem ze skórką, natomiast resztę cienko obrać. Pozbyć się zbędnych koniuszków, jak również gniazd nasiennych. Pokroić wszystkie obrane owoce w kostkę i wrzucić do garnka o grubym dnie – zapobiegnie to przypaleniu się dżemu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Garnek pełen gruszek postawić na piecu, rozpoczynając podgrzewanie na średnim gazie. Raz po raz mieszać, żeby nic nie przywarło do dna ani nie przypaliło się. Jeszcze na początku gotowania dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Ilość cukru oraz cynamonu może być dowolna, ponieważ dżem można uzyskać bardzo słodki lub mniej dosłodzony – zależnie od własnego smaku. Podczas gotowania, gdy owoce zaczną już rozmiękać, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz gruszki ze skórkami. Wymieszać i nadal gotować, aż do powstania papki, w której kawałki owoców będą prawie niewidoczne.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki dobrze wyparzyć wrzątkiem lub włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Uzupełnić je gotowym dżemem i zakręcać mocno, odkładając do góry dnem na ułożoną na stole ściereczkę. Pozostawić wszystkie w takiej pozycji do momentu ostygnięcia i dopiero wtedy przełożyć na półkę w spiżarni bądź w chłodnej szafce.Dżem można jadać już na drugi dzień po przygotowaniu, dodając go do chleba pszennego, jak również do deserów.

Popularne tagi
  • składniki ketchupu z cukinii
  • miód spadziowy
  • przygotowanie do pasteryzowania
  • wiosna
  • przepis na maślaki marynowane
  • powidła śliwkowe bez cukru
  • zgniłe owoce
  • grzyby w marynacie
  • dżem owocowy
  • rutyna
  • przepis na marmoladę
  • kapusta biała
  • rondel
  • pieczywo
  • marmolada śliwkowa