Jak przyrządzić dynię na ostro w zalewie?
Jak przyrządzić dynię na ostro w zalewie?
Dynia kojarzy się często z potrawami na słodko, ciastami, babeczkami oraz racuchami. Jednak może stać się również wspaniałym ostrym smakołykiem, jeśli tylko odpowiednio się ją przygotuje. Warto o tym pamiętać, przygotowując przetwory na zimę, i wykorzystać podany poniżej przepis.
Potrzebne składniki
Dynia na ostro może zostać przyrządzona, tylko jeśli posiada się odpowiednie składniki. Należą do nich:
* 1,5 kg dyni,
* 3/4 kg cukru,
* 0,5 l wody,
* 0,5 l octu,
* 4 goździki,
* kawałek kory cynamonu.
Niezbędne są również słoiki, w których będzie można poukładać kawałki dyni.Krok pierwszy
Przygotowaną dynię obrać ze skórki. Miąższ pokroić na grube kostki. Można je delikatnie przemyć wodą i pozostawić na sitku do obeschnięcia.
Krok drugi
Do garnka wlać wodę oraz ocet i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Gdy woda zaczyna parować, wrzucić do niej kawałki dyni. Zwiększyć nieco płomień pod garnkiem i gotować przez kolejne 10 minut. Wraz z dynią trzeba dodać do zalewy goździki oraz korę cynamonu, co nadaje przetworom charakterystyczny smak.
Krok trzeci
Słoiki umyć gorącą wodą i dokładnie osuszyć. Po ugotowaniu się dyni zacząć przekładać kawałki do słoików, wypełniając je w całości.Z zalewy usunąć goździki oraz korę cynamonu, a następnie przy pomocy chochelki napełniać słoiki gorącą zalewą.
Krok czwarty
Po uzupełnieniu wszystkich słoików zakręcić je mocno. Odwrócić do góry dnem i ustawić w ciemnym, lecz dość ciepłym miejscu. Gotowe. Już po tygodniu dynie mają dobry smak, jednak warto kilka słoików zachować na zimę.