Zaskakujące gruszki w occie – jak zrobić?

Opiekun artykułu: goklub
Advertising
Zaskakujące gruszki w occie – jak zrobić?

Zaskakujące gruszki w occie – jak zrobić?

Do przyrządzania w occie nadają się nie tylko warzywa, grzyby i ryby. Okazuje się, że równie smaczne są owoce, zwłaszcza gruszki. Ich specyficzny smak jest dodatkowo podkreślany przez ocet, który sprawia, że stanowią dodatek zarówno do dań obiadowych, jak i do deserów. Oto podpowiedź, jak je wykonać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby wykonać nietypowe gruszki, potrzebnych będzie kilka składników spożywczych, w tym:
    * 2,5 kg gruszek, twardych,
    * 3/4 szklanki octu,
    * 1 szklanka cukru,
    * 5 szklanek wody,
    * 1 łyżka goździków,
    * 8 cm kory cynamonu,
    * słoiki.

  • Krok pierwszy

    Do średniej wielkości garnka przelać wodę, ocet oraz cukier. Zacząć podgrzewać, czekając aż cukier całkowicie się rozpuści. Można zamieszać od czasu do czasu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do podgrzewanej wody wrzucić goździki oraz korę cynamonu. Zalewa przesiąknie zapachem aromatycznych składników. Przykryć garnek i gotować zawartość przez 15 – 20 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie gruszki dokładnie umyć, a następnie cienko obrać, pozbywając się przy tym ogonków. Przekroić je na pół i przy pomocy łyżeczki pozbyć się gniazd nasiennych. Następnie można przekroić gruszki jeszcze na pół i każdy kawałek wkładać do wody z odrobiną octu. Dzięki temu nie ściemnieją.

  • Krok czwarty

    Gruszki włożyć do zalewy i gotować je 5 – 10 minut. Woda nie powinna mocno wrzeć, a jedynie delikatnie bulgotać, z kolei gruszki nie mogą całkowicie rozmięknąć, mają być lekko szkliste. Gdy uzyska się taki efekt, należy wyjąć je łyżką cedzakową, przekładając do wyparzonych gorącą wodą słoików.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Zalewę przecedzić przez lnianą ścierkę i zagotować jeszcze raz. Goździki oraz korę cynamonową dodać do słoików. Zalać ich zawartość gorącą zalewą, zakręcić i odstawić do góry dnem, aż do momentu wystygnięcia.Gruszki są gotowe do konsumpcji już po 3 – 4 dniach i doskonale smakują z wędlinami jako przystawki.

Popularne tagi
  • pasteryzacja
  • wypieki
  • surówka
  • zakrętka słoika
  • obróbka grzybów
  • dżem gruszkowo-waniliowy
  • wino
  • sok
  • ogórek
  • przetwory z gruszek
  • zalewa do grzybów
  • sposób na maślaki
  • dżem brzoskwiniowy
  • vegeta
  • spożywanie miodu