Jak zrobić pachnący dżem z róży i jabłek?
Jak zrobić pachnący dżem z róży i jabłek?
Dżem domowej roboty może stać się wspaniałym dodatkiem do bułek, rogalików, chleba, ciast drożdżowych oraz innych słodkich smakołyków. Jeszcze lepiej, kiedy dżem jest wykonany z pachnących i niezwykle dobrych składników, z jabłek i dzikiej róży. Niesie ze sobą wówczas wszystkie smaki lata, które można przypomnieć sobie, jedząc dżem nawet w środku zimy.
Jakie produkty są potrzebne?
Do przyrządzenia dżemu potrzebne są odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
* 1 kg jabłek,
* 70 dag cukru,
* 30 dag owoców dzikiej róży,
* 2 szklanki wody.
Owoce dzikiej róży z powodzeniem można zbierać samodzielnie, jednak trzeba pamiętać, żeby nie zrywać ich z krzaków, które rosną blisko ruchliwej ulicy. Na owocach będzie mnóstwo metali ciężkich, szkodliwych i niszczących smak.Krok pierwszy
Owoce dzikiej róży umyć, oczyścić i pozbawić zielonych szypułek, jeśli nie zrobiło się tego wcześniej. Osuszyć, po czym przełożyć do garnka średniej wielkości.
Krok drugi
Wodę zagotować, a następnie zalać wrzątkiem owoce dzikiej róży. Przykryć garnek, włączyć gaz pod nim i gotować przez 10 minut.
Po ugotowaniu owoców przełożyć je do sitka i zetrzeć przez nie do osobnej miski. Można również użyć miksera.
Krok trzeci
Do uzyskanej papki dodać cały cukier i przełożyć ją znowu do garnka. Tym razem nie przykrywać i podgrzewać na małym ogniu.
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć wszystkie na tarce o dużych oczkach, po czym dorzucić do wywaru z róży.
Krok czwarty
Owoce gotować do momentu, aż przybiorą odpowiednią konsystencję gęstego, ale nie za bardzo, dżemu. Kiedy do tego dojdzie, wyłączyć gaz pod garnkiem i od razu przekładać dżem do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić.Przechowywać w spiżarni lub suchej szafce i korzystać wedle uznania, niedługo po przygotowaniu albo zimą.