Prosty sposób na śliwkowe powidła z rodzynkami

Opiekun artykułu: ikcesok
Advertising
Prosty sposób na śliwkowe powidła z rodzynkami

Prosty sposób na śliwkowe powidła z rodzynkami

Śliwki to nie tylko dżem i nalewki, ale również powidła. Wielbicieli powideł jest znacznie mniej niż wielbicieli dżemu, jednak dobrze zrobione mogą podbić serce każdego. Ci, którzy lubią ten smakołyk, zaznaczają, że nie ma lepszych powideł niż śliwkowe. Warto przekonać się o tym, przygotowując własne przetwory. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Składniki na powidła

    Składniki na powidła

    Żeby przyrządzić smaczne powidła, niezbędne jest przygotowanie dobrych składników. Pomiędzy nimi znajdują się:
    * 2 kg śliwek,
    * 1/2 szklanki miodu,
    * 1/3 szklanki soku z cytryny,
    * 3/4 szklanki soku pomarańczowego,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1 garść rodzynek,
    * skórka z cytryny,
    * skórka z pomarańczy.
    Poza produktami spożywczymi należy przygotować również duży garnek oraz kilka słoików średniej wielkości.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie śliwki dokładnie umyć. Osuszyć, przekroić i pozbyć się pestek, a następnie pokroić wszystkie owoce na jeszcze mniejsze kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowane cytryny oraz pomarańcze sparzyć gorącą wodą. Osuszyć, a następnie wycisnąć sok, uzyskując podaną w przepisie ilość. Przelać sok do garnka. Pozostałe skórki zetrzeć na tarce, dodać do soku. Dosypać cukier, po czym włączyć gaz i zagotować całość.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po zagotowaniu soku zmniejszyć gaz i dodać rodzynki, miód oraz śliwki. Wymieszać całość drewnianą łyżką, po czym przykryć garnek pokrywką i rozpocząć duszenie. Powinno ono trwać 45 – 50 minut, jednak masa powinna być co chwilę mieszana, aby nie doszło do jej przypalenia. W trakcie gotowania masa powinna zgęstnieć.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Słoiki umyć dokładnie ciepłą wodą. Lekko osuszone zanurzyć w garnku wypełnionym wodą i doprowadzić ją do wrzenia. Wyjąć słoiki. Uzupełnić je do 7/8 wysokości gorącymi jeszcze powidłami, po czym mocno zakręcić.Słoiki ułożyć do góry dnem i pozostawić na 10 minut. Następnie w takiej samej pozycji włożyć je do garnka z ciepłą wodą, zostawiając na 5 – 10 minut. Po tym czasie wyjąć. Powidła są gotowe do przechowywania oraz jedzenia.