Prosty sposób na pyszne grzyby w zalewie octowo-miodowej
Prosty sposób na pyszne grzyby w zalewie octowo-miodowej
Dla grzybiarzy nastała właśnie piękna pora. W końcu będą mogli chodzić po lesie, zbierać grzyby, a następnie zmieniać je w smakołyki, które docenią wszyscy wielbiciele leśnych darów. Grzyby w zwykłej zalewie mogą stać się nudne po kilku latach, dlatego można pokusić się o odświeżenie kuchni i spiżarni poprzez przegotowanie grzybów w zalewie o posmaku miodu. Oryginalnie? Oczywiście, ale w dalszym ciągu w związku z Matką Naturą.
Czego będziesz potrzebować?
Wykonanie grzybów w smacznej zalewie wymaga poświęcenia temu trochę czasu, jednak przede wszystkim wymaga przygotowania następujących składników:
* 2 kg grzybów,
* 4 szklanki wody,
* 1 szklanka octu,
* 2 łyżki miodu,
* 3 łyżki soli,
* 4 łyżki cukru,
* gorczyca,
* pieprz czarny,
* liście laurowe.
Pierwszy krok
Do garnka, który jest w stanie pomieścić zebrane grzyby, wlać wodę oraz wsypać sól, pamiętając, że na 1 litr wody przypada 1 łyżeczka soli. Tak przegotowany garnek postawić na palniku i włączyć średni płomień.
Drugi krok
W czasie kiedy woda będzie dochodziła do wrzenia, przebrać grzyby, odrzucając te, które nie są w dobrym stanie. Wybierać należy przy tym mniejsze egzemplarze, które będą dobrze prezentowały się w słoikach. Odciąć im trzonki, po czym wrzucić wszystkie wybrane grzybki do gotującej się wody i gotować przez 10 – 15 minut.
Trzeci krok
Gdy grzybki będą się gotowały, przygotować zalewę do ich zalania. Sięgnąć po garnek i wymieszać w nim ocet, wodę, 3 łyżki soli, 4 łyżki cukru oraz miód. Zamieszać nieznacznie, po czym postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Czwarty krok
Kiedy grzybki oraz zalewa będą gotowe, można przejść do uzupełniania nimi wyparzonych pod gorącą wodą słoików. Włożyć do nich grzyby odsączone z wody, dodać gorczycę, ziarna pieprzu i liście laurowe – do każdego ze słoików – a następnie zalać jeszcze gorącą zalewą. Zakręcić mocno słoiki i postawić do góry dnem. Można owinąć je ręcznikiem i pozostawić do pasteryzacji na kilka godzin, a po jej zakończeniu odstawić w chłodne miejsce.