Dynia w przecierze żurawinowym – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: lorra
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Dynia w przecierze żurawinowym – jak ją przyrządzić?

Dynia w przecierze żurawinowym – jak ją przyrządzić?

Z czym połączyć dynię, typową dla jesieni? Oczywiście z innym smakołykiem z tego sezonu, mianowicie z żurawiną. Kawałki dyni w czerwonym przecierze to nie tylko piękny widok, lecz dobry smak – dodatkowo zdrowy. Spodoba się każdemu, kto chce mieć zdrową, a jednocześnie smaczną dietę, bez nadmiaru wyrzeczeń. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać dynię, nasz przepis Ci w tym pomoże.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do uzyskaniu dyni w przecierze żurawinowym nie trzeba całego stołu składników. To może być zaskakujące, ale potrzeba ich niewiele – wystarczą jedynie:

    * dynia,

    * żurawina,

    * cukier,

    * cukier waniliowy (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wybraną dynię – może być duża lub można wykorzystać 2 małe – dokładnie umyć i wytrzeć. Przekroić na pół, wyciągając miąższ, i podzielić dynię na kawałki, kwadraty albo słupki, wedle uznania. Odciąć grubą skórkę, która nie będzie potrzebna w tworzonym przysmaku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Duży garnek uzupełnić wodą, zagotować. Kawałki dyni przełożyć na równie duże sitko i zanurzyć we wrzątku. Potrzymać w wodzie przez 5 minut. Po tym czasie obgotowaną dynię przekładać do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików.

    Jeśli obawiasz się, że dynia nie zmieści się w słoikach, możesz pokroić ją na mniejsze fragmenty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Żurawinę dokładnie umyć. Zalać niewielką ilością wody i postawić garnek na piecu – rozpocząć podgrzewanie w przykrytym garnku, ponieważ żurawina powinna zmięknąć i rozpaść się. Doprowadzić całość do wrzenia, a następnie uzyskaną papkę przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się twardych elementów, które nie zdołały się rozpuścić.Uzyskany przecier znów przełożyć do garnka, dodać cukier i ponownie zagotować, żeby był ciepły oraz jeszcze delikatniejszy. Tak przygotowanym przecierem zalać znajdujące się w słoikach dynie. Wszystkie słoiki owinąć ręcznikami i włożyć pod kołdrę, pozostawiając do pasteryzacji na 40 minut. Po jej wykonaniu odłożyć słoiczki z przysmakiem w chłodne miejsce.

Popularne tagi
  • składniki ketchupu z cukinii
  • miód spadziowy
  • przygotowanie do pasteryzowania
  • wiosna
  • przepis na maślaki marynowane
  • powidła śliwkowe bez cukru
  • zgniłe owoce
  • grzyby w marynacie
  • dżem owocowy
  • rutyna
  • przepis na marmoladę
  • kapusta biała
  • rondel
  • pieczywo
  • marmolada śliwkowa