Dynia w przecierze żurawinowym – jak ją przyrządzić?
Dynia w przecierze żurawinowym – jak ją przyrządzić?
Z czym połączyć dynię, typową dla jesieni? Oczywiście z innym smakołykiem z tego sezonu, mianowicie z żurawiną. Kawałki dyni w czerwonym przecierze to nie tylko piękny widok, lecz dobry smak – dodatkowo zdrowy. Spodoba się każdemu, kto chce mieć zdrową, a jednocześnie smaczną dietę, bez nadmiaru wyrzeczeń. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać dynię, nasz przepis Ci w tym pomoże.
Jakie składniki są potrzebne?
Do uzyskaniu dyni w przecierze żurawinowym nie trzeba całego stołu składników. To może być zaskakujące, ale potrzeba ich niewiele – wystarczą jedynie:
* dynia,
* żurawina,
* cukier,
* cukier waniliowy (opcjonalnie).
Krok pierwszy
Wybraną dynię – może być duża lub można wykorzystać 2 małe – dokładnie umyć i wytrzeć. Przekroić na pół, wyciągając miąższ, i podzielić dynię na kawałki, kwadraty albo słupki, wedle uznania. Odciąć grubą skórkę, która nie będzie potrzebna w tworzonym przysmaku.
Krok drugi
Duży garnek uzupełnić wodą, zagotować. Kawałki dyni przełożyć na równie duże sitko i zanurzyć we wrzątku. Potrzymać w wodzie przez 5 minut. Po tym czasie obgotowaną dynię przekładać do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików.
Jeśli obawiasz się, że dynia nie zmieści się w słoikach, możesz pokroić ją na mniejsze fragmenty.
Krok trzeci
Żurawinę dokładnie umyć. Zalać niewielką ilością wody i postawić garnek na piecu – rozpocząć podgrzewanie w przykrytym garnku, ponieważ żurawina powinna zmięknąć i rozpaść się. Doprowadzić całość do wrzenia, a następnie uzyskaną papkę przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się twardych elementów, które nie zdołały się rozpuścić.Uzyskany przecier znów przełożyć do garnka, dodać cukier i ponownie zagotować, żeby był ciepły oraz jeszcze delikatniejszy. Tak przygotowanym przecierem zalać znajdujące się w słoikach dynie. Wszystkie słoiki owinąć ręcznikami i włożyć pod kołdrę, pozostawiając do pasteryzacji na 40 minut. Po jej wykonaniu odłożyć słoiczki z przysmakiem w chłodne miejsce.