Jak przyrządzić doskonały dżem truskawkowy?

Opiekun artykułu: wrzosik
Advertising
Jak przyrządzić doskonały dżem truskawkowy?

Jak przyrządzić doskonały dżem truskawkowy?

Kończący się powoli sezon na truskawki warto wykorzystać do końca i z zakupionych owoców nie robić jedynie ciast oraz koktajli. Dobrze jest wykonać kilka słoiczków domowego dżemu truskawkowego. Nawet najlepsze dżemy ze sklepu nie mogą równać się smakowi domowych przetworów, które mają w sobie nie tylko słodycz owoców, ale również zapach oraz wspomnienie minionego lata.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wydaje się, ze przygotowanie dżemów i konfitur to czasochłonne zajęcie, jednak nie jest to wcale tak trudne ani nie wymaga tak wiele czasu, jak wydaje się laikom. Wystarczy samemu przekonać się, aby to odkryć. Dobry i prosty dżem truskawkowy można przygotować z następujących składników:
    * 500 g cukru,
    * 1 kg truskawek,
    * 1 cytryna.
    Trzeba także przygotować kilka słoików, w których dżem będzie przechowywany, oraz marker do pisania po szkle. Zawsze po skończonej produkcji dobrym pomysłem jest napisanie na słoiku daty powstania, aby wiedzieć, po jak świeży dżem sięga się w spiżarni.

  • Krok pierwszy

    Truskawki umyć na sitku i oderwać zielone szypułki. Nie powinno się pozostawiać truskawek w wodzie, gdyż lubią nią nasiąkać i stają się przesadnie miękkie oraz niesmaczne.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wysuszone na sitku truskawki pokroić na mniejsze części. Wrzucić je do garnka z grubym dnem, najlepiej takiego, który nie ulega szybko przypaleniu. Zasypać całe truskawki przygotowanym wcześniej cukrem. Z cytryny wycisnąć sok i również dodać do owoców, po czym zamieszać całość i pozostawić na 2 godziny. Przez ten czas truskawki puszczą odpowiednio dużo soku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy miną 2 godziny, włączyć gaz pod garnkiem. Powinien być średni, żeby nie doszło do przypalenia, które mogłoby zniszczyć dobry smak dżemu. Kiedy całość zagotuje się, zmniejszyć gaz i mieszać od czasu do czasu.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowanie powinno trwać do momentu, w którym ilość soku zmniejszy się, a truskawki rozpadną się na całkiem małe kawałki. Proces ten trwa 1 godzinę, ale jeżeli chce się uzyskać jeszcze gęstszą konsystencję, wtedy można gotować 1,5 godziny. Po tym czasie można przekładać dżem truskawkowy łyżką do słoików.Gdy wszystkie słoiki będą już pełne, trzeba je zakręcić, ustawić w garnku, zalać zimną wodą i zagotować. Pasteryzować je w ten sposób przez 15 minut, a następnie wyjąć z garnka i ustawić do góry dnem. Dżem jest już gotowy i po 30 minutach w odwrotnej pozycji można schować go do spiżarni albo do lodówki.

Popularne tagi
  • kiszonki
  • ochrona przed pleśnią
  • konfitura z pomidorów
  • brązowy cukier
  • przepis na dżem tropikalny
  • przepis na pesto migdałowe
  • gumka recepturka
  • sezon owocowy
  • sposób wykonania dżemu
  • wysoka temperatura
  • przepis na dżem malinowy
  • warzywa sezonowe
  • spiżarnia
  • przepis na masło dyniowe
  • dziurawienie wieczka