Jak przygotować marmoladę jabłkową?

Opiekun artykułu: materac
Advertising
Jak przygotować marmoladę jabłkową?

Jak przygotować marmoladę jabłkową?

W sezonie, kiedy dobrych jabłek jest pod dostatkiem, warto przygotować z nich liczne przysmaki. Ciasta z jabłkami są bardzo dobre na deser, jednak nie można ich przechowywać na dłużej. Znacznie lepiej sprawdza się marmolada, którą można zachować na zimę albo jadać na bieżąco jako pyszny dodatek do kanapek albo deserów.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie marmolady nie ma wysokiego stopnia trudności, jednak potrzebne jest do tego kilka składników. Wśród nich znajdują się:
    * 600 g cukru,
    * 2 kg jabłek,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 1 łyżka cynamonu,
    * 1 cytryna.
    Przydadzą się także słoiki, w których marmolada będzie przechowywana.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie jabłka umyć i obrać ze skórki. Następnie przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne oraz inne zbędne elementy. Przekroić każdą połówkę jeszcze na pół.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Połowę z posiadanej porcji jabłek wrzucić do garnka z grubym dnem. Z cytryny wycisnąć cały sok. Aby było go więcej, przez chwilę można toczyć cytrynę po blacie kuchennym. Skropić sokiem jabłka w garnku i dodać 1/2 szklanki wody. Zacząć gotować na niewielkim gazie.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotujące się jabłka mieszać od czasu do czasu. Gdy zmiękną, dodać do nich cynamon, cukier oraz resztę jabłek i nadal podgrzewać. Całość gotować do momentu, kiedy dodane później jabłka znacznie zmiękną. Trwa to zazwyczaj 30 – 40 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotową marmoladę należy przełożyć do słoików, wcześniej wyparzonych gorącą wodą. Dokładnie zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 10 minut, a potem wytrzeć je z wody i postawić w spiżarni.

    Marmolada nadaje się do chleba, do jedzenia bez dodatków i do ciast. Przygotowując ją, poza cynamonem można dodać również bazylii.

Popularne tagi
  • pleśń
  • układ moczowy
  • migdały
  • przepis na ogórki
  • zapasy na zimę
  • liść laurowy
  • przepis na sos mandarynkowo-cytrynowy
  • dżem malinowy
  • dżem pomarańczowy
  • kurkuma
  • tymianek
  • akacja
  • wieczko
  • sok z limonki
  • czas przechowywania grzybów