Jak przyrządzić grzyby marynowane po azjatycku?
Jak przyrządzić grzyby marynowane po azjatycku?
Grzyby można przyrządzać na wiele różnych sposobów, ich wielbiciele z pewnością to wiedzą. Marynowane na zimę, suszone, w sosie to najpopularniejsze sposoby ich przygotowania, a także przechowywania. Zazwyczaj korzysta się przy tym z tradycyjnych przepisów, jednak warto spróbować czegoś egzotycznego i przyrządzić je w bardziej oryginalny sposób.
Jeśli zamiast gotować przypiecze się grzyby na patelni, danie będzie bardziej chrupiące.
Jakie składniki są potrzebne?
Przygotowanie grzybków po azjatycku, idealnych do ryżu oraz kurczaka, należy rozpocząć od zebrania następujących składników:
* 450 g grzybów (najlepiej pieczarek),
* 1/2 szklanki wina ryżowego,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżeczka imbiru,
* 1 łyżka oleju sezamowego,
* 2 łyżki sosu sojowego.
Krok pierwszy
Na początku należy przygotować grzybki poprzez ich umycie albo przetarcie wilgotną ściereczką, aby pozbyć się zabrudzeń. Następnie należy pociąć je na mniejsze części. Trzonki można odciąć i przekroić albo pozostawić przy grzybkach, wedle uznania.
Krok drugi
Do plastikowego pojemnika przelać olej sezamowy, sos sojowy, wino ryżowe. Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce, a imbir zetrzeć na tarce bądź zgnieść na miazgę. Wrzucić oba elementy do płynnych składników i dokładnie wszystko wymieszać.
Do pojemnika przełożyć pokrojone grzybki. Bardzo dokładnie wymieszać, po czym zamknąć pojemnik i włożyć go na całą noc do lodówki.
Krok trzeci
Następnego dnia po przygotowaniu marynaty można przejść do dalszego procesu. Zawartość pojemnika plastikowego przełożyć do rondelka i postawić na piecu. Podgrzewać aż do zagotowania, w razie potrzeby dodając trochę wody. Po 5 minutach wyjąć grzybki i przełożyć je na talerz. Marynatę gotować jeszcze 3 – 4 minuty, żeby zgęstniała. Kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, polać nią grzyby i podawać.