Jak zrobić dżem gruszkowy z tymiankiem?

Opiekun artykułu: ladym
Advertising
Jak zrobić dżem gruszkowy z tymiankiem?

Jak zrobić dżem gruszkowy z tymiankiem?

Dżem gruszkowy nie jest tak popularny jak truskawkowy lub wiśniowy, jednak jeśli robi się domowe przetwory, warto go wykonać. Jest smaczny, słodki, a co więcej, nadaje się nie tylko na kanapki, ale również jako dodatek do dań mięsnych. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na smaczny dżem z dodatkiem tymianku.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobre składniki spożywcze to podstawa dobrego dżemu. Do niezbędnych elementów, które pozwolą go wykonać, należy:
    * 1,5 kg gruszek,
    * 100 g cukru brązowego,
    * 50 ml soku gruszkowego,
    * 50 ml słodkiego różowego wina,
    * 1 cytryna,
    * 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
    * 6 gałązek tymianku,
    * 3 słoiki.

  • Krok pierwszy

    Gruszki dokładnie umyć. Oderwać końcówki i obrać ze skórki, a następnie pokroić owoce na kawałki. Wszystkie wrzucić do miski średniej wielkości i zasypać 8 łyżkami cukru. Można lekko zamieszać. Pozostawić na 60 minut, żeby puściły sok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do dużego garnka wsypać pozostałą część cukru. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i odłożyć do późniejszego wykorzystania. Z cytryny wycisnąć sok i dodać go do garnka razem z winem. Wlać sok gruszkowy. Można go przygotować samodzielnie albo kupić sok jednodniowy. Zamieszać całość i zacząć podgrzewać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, dodać pokrojoną gruszkę. Wsypać pieprz, cynamon oraz posiekany drobno tymianek. Wszystko zamieszać, cały czas podgrzewając i podsmażając miksturę, aż do wyparowania nadmiaru płynu oraz zgęstnienia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Słoiki wyparzyć. Gdy dżem będzie dostatecznie gęsty, wyłączyć gaz pod garnkiem i zacząć przekładanie smakołyku do słoików. Po uzupełnieniu zakręcić mocno i odstawić do góry dnem na 15 – 20 minut. Po tym czasie można ustawić je w normalnej pozycji w spiżarni albo w piwnicy i zjadać, kiedy przyjdzie na to ochota.

Popularne tagi
  • przepis na dynię w zalewie słodkiej
  • syrop
  • grzyby
  • gorączka
  • blanszowanie
  • wykonywanie przetworów
  • aromat
  • obiad
  • gruszki
  • ogórek
  • śliwki węgierki
  • przetwory z warzyw
  • koc
  • chrzan
  • przepis na gruszki w occie