Jak zrobić dżem gruszkowy z tymiankiem?
Jak zrobić dżem gruszkowy z tymiankiem?
Dżem gruszkowy nie jest tak popularny jak truskawkowy lub wiśniowy, jednak jeśli robi się domowe przetwory, warto go wykonać. Jest smaczny, słodki, a co więcej, nadaje się nie tylko na kanapki, ale również jako dodatek do dań mięsnych. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na smaczny dżem z dodatkiem tymianku.
Potrzebne składniki
Dobre składniki spożywcze to podstawa dobrego dżemu. Do niezbędnych elementów, które pozwolą go wykonać, należy:
* 1,5 kg gruszek,
* 100 g cukru brązowego,
* 50 ml soku gruszkowego,
* 50 ml słodkiego różowego wina,
* 1 cytryna,
* 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
* 6 gałązek tymianku,
* 3 słoiki.Krok pierwszy
Gruszki dokładnie umyć. Oderwać końcówki i obrać ze skórki, a następnie pokroić owoce na kawałki. Wszystkie wrzucić do miski średniej wielkości i zasypać 8 łyżkami cukru. Można lekko zamieszać. Pozostawić na 60 minut, żeby puściły sok.
Krok drugi
Do dużego garnka wsypać pozostałą część cukru. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i odłożyć do późniejszego wykorzystania. Z cytryny wycisnąć sok i dodać go do garnka razem z winem. Wlać sok gruszkowy. Można go przygotować samodzielnie albo kupić sok jednodniowy. Zamieszać całość i zacząć podgrzewać.
Krok trzeci
Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, dodać pokrojoną gruszkę. Wsypać pieprz, cynamon oraz posiekany drobno tymianek. Wszystko zamieszać, cały czas podgrzewając i podsmażając miksturę, aż do wyparowania nadmiaru płynu oraz zgęstnienia.
Krok czwarty
Słoiki wyparzyć. Gdy dżem będzie dostatecznie gęsty, wyłączyć gaz pod garnkiem i zacząć przekładanie smakołyku do słoików. Po uzupełnieniu zakręcić mocno i odstawić do góry dnem na 15 – 20 minut. Po tym czasie można ustawić je w normalnej pozycji w spiżarni albo w piwnicy i zjadać, kiedy przyjdzie na to ochota.