W jaki sposób zrobić marmoladę pomarańczowo-ananasową?
W jaki sposób zrobić marmoladę pomarańczowo-ananasową?
Masz dość typowych marmolad i dżemów, a na marmoladę śliwkową patrzysz z trudem i niechęcią, przejedzony nią? To znak, że czas na coś oryginalnego, czyli na marmoladę z owoców egzotycznych – pomarańczy i ananasa, wbrew pozorom nie jest to niesmaczne danie ani przekąska przesadnie udziwniona. Ma piękny kolor, smak oraz aromat letnich wakacji zamknięty w słoiku.
Niezbędne produkty spożywcze
Egzotyczną marmoladę można uzyskać poprzez przygotowanie świeżych, dobrych składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
* 3 pomarańcze,
* 1 ananas,
* 1 opakowanie pektyny,
* 3/4 szklanki wody,
* 4 i 1/4 szklanki cukru.
Oczywiście, jak przy wszystkich przetworach przydadzą się również słoiki do przechowywania smakołyku.
Krok pierwszy
Od razu przed rozpoczęciem krojenia i gotowania przygotować słoiki, wygotowując je lub myjąc w zmywarce razem z zakrętkami. Po wysuszeniu odstawić na bok, żeby wykorzystać później – najlepiej przygotować mniejsze słoiki, które ładniej wyglądają i są wygodniejsze do przechowywania.
Krok drugi
Pomarańcze dokładnie wyparzyć wrzątkiem. Obrać je ze skórki, najlepiej skrobaczką, ale nie wyrzucać jej, bo będzie dobrym dodatkiem do dżemu. Białą błonkę oblekającą pomarańczę ściągnąć i wyrzucić, nadaje ona gorzki smak. Wszystkie pomarańczki podzielić na cząstki i ściągnąć z nich również błonkę, która je otacza. Na koniec pokroić je na kawałki, najlepiej na talerzu, żeby zatrzymać sok do wykorzystania.
Krok trzeci
Ananasa obrać z łupinki i pozbawić zielonych liści oraz twardego środka. Uzyskany miąższ pokroić na kwadratowe cząstki i wymieszać razem z pomarańczą. Odmierzyć 2 i 1/3 szklanki owoców, przekładając go do rondla. Dosypać cukier i postawić na piecu, mieszając podczas podgrzewania, aż cukier się rozpuści.W osobnym garnku wymieszać wodę z pektyną. Postawić na gazie i mieszać aż do rozpuszczenia się pektyny. Pozostawić do podgrzewania i gotować przez 1 minutę. Po tym czasie dodać owoce oraz rozpocząć gotowanie, które powinno trwać 5 minut.
Krok czwarty
Po upływie wyznaczonego czasu gotowania przekładać masę owocową do słoików. Zostawić 2 cm wolnego między masą a zakrętką i zakręcić dokładnie. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie, delektując się smakiem egzotyki na kanapce.