Zielona sałatka z ogórka, fasoli i papryki

Opiekun artykułu: adrianek
Advertising
Zielona sałatka z ogórka, fasoli i papryki

Zielona sałatka z ogórka, fasoli i papryki

Ogórki są dostępne przez cały rok, chociaż w różnej postaci. Wczesne lato to zielone ogórki oraz pierwsze małe ogórki, które będą stanowić składnik przetworów na zimę. Zanim przejdzie się do wkładania ich do słoików, można wykonać sycącą i bardzo kolorową sałatkę z ich dodatkiem. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Sałatka, w której skład wchodzi ogórek, składa się przede wszystkim z warzyw, dlatego konieczne jest zadbanie o ich odpowiednią świeżość. Nada to sałatce większej soczystości oraz aromatu. Do przyrządzenia potrawy potrzebne są:
    * 1 puszka fasoli czerwonej,
    * 1 puszka kukurydzy,
    * 1 średni ogórek zielony,
    * 1 mała papryka czerwona,
    * 3 jajka,
    * 2 łyżki majonezu,
    * 3 łyżki szczypiorku,
    * koperek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Puszkę fasoli otworzyć i przesypać na sitko nad zlewem. Zalewa fasoli jest dość gęsta, dlatego warto przepłukać ją zimną wodą, aby smak zalewy nie zdominował potrawy.

    Otworzyć puszkę z kukurydzą i wysypać na fasolę. Zalewa kukurydzy jest rzadsza, więc dodatkowo zmyje zalewę z fasolki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajka ugotować na twardo. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości 0,5 centymetra, a następnie wszystkie je pokroić w kostkę.

    Paprykę umyć, przekroić na pół i pozbyć się gniazda nasiennego. Posiekać na kwadratowe kawałki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pokrojone warzywa wrzucić do jednej miski. Jajka obrać ze skorupek i pokroić na małe kawałki, nożem lub przy pomocy krajalnicy do jajek. Dorzucić je do warzyw, dołożyć fasolę z kukurydzą, a następnie posypać szczypiorkiem, koperkiem oraz przyprawami. Zamieszać lekko przy pomocy drewnianej łyżki.Dodać majonez – można dla smaku wrzucić również 1 łyżeczkę musztardy – lecz nie jest to konieczne. Zamieszać wszystko powoli i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podawać, samą albo z chlebem. Smacznego!

Popularne tagi
  • gorczyca
  • zajączek wielkanocny
  • przepis na sałatkę z makaronem i winogronami
  • sałatka z brokułami
  • zioła prowansalskie
  • farsz z piersi z kurczaka
  • szynka
  • sok z limonki
  • kapusta biała
  • sałatka z czerwoną fasolą
  • kapusta pekińska
  • przepis na sałatkę ze szpinakiem i szparagami
  • brzoskwinia
  • masło
  • dodatki do obiadu