Jak przyrządzić lefse?
Jak przyrządzić lefse?
Lefse to przysmak rodem z kuchni norweskiej, chwalony przez licznych turystów, którzy mieli okazję odwiedzić Norwegię. Dla kogoś, kto nie przepada za rybami, będącymi głównym składnikiem tradycyjnej kuchni norweskiej, lefse będzie wspaniałym przysmakiem. Pojawia się ono na stołach zarówno bez okazji, jak i w czasie świąt różnego rodzaju, a jego smak zawsze warto podkreślić słodkim farszem.
Potrzebne składniki spożywcze
Do szybkiego zrobienia smakołyku z północy przyda się kilka składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się:
* 500 g piure ziemniaczanego,
* 250 g mąki pszennej,
* 3 łyżki masła,
* 3 łyżki mascarpone,
* 1 łyżeczka soli.
Krok pierwszy
Piure ziemniaczane można przygotować wcześniej, poprzez ugotowanie ziemniaków do miękkości oraz zgniecenie ich na gładką papkę bez żadnych grudek – grudki to element zakazany w piure. Przed zastosowaniem do tworzenia norweskiej przystawki piure powinno być całkowicie ostudzone. Masło roztopić.
Krok drugi
Przełożyć piure do miski. Dodać masło, serek mascarpone, sól oraz mąkę pszenną. Całość wymieszać albo łyżką, albo ręcznie zagniatając. Ciasto powinno przybrać formę kuli. Gdy uda się osiągnąć taki rezultat, podzielić uzyskane ciasto na 12 mniejszych kulek, każdą z nich podsypując mąką.
Krok trzeci
Każdą z mniejszych kulek dokładnie rozwałkować na cienki placek. Po rozwałkowaniu wszystkich kuleczek, smażyć je na suchej, nie pokrytej olejem patelni z każdej strony. Powinny lekko zbrązowieć, ale nie mogą przesadnie się przypiec.Gotowe lefse ostudzić, a następnie podawać z dowolnym nadzieniem, zjadać samo albo dodawać dżem owocowy. W każdej wersji będą doskonale smakowały, zarówno jako przystawka, jak i podwieczorek.