Przepis na bakaliowe batony energetyczne
Przepis na bakaliowe batony energetyczne
Najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie i raczej nikt nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Jednak nie oznacza to, że pozostałe posiłki mamy traktować po macoszemu, omijać ich pory, nie dbać o to, co na nie zjadamy. Wręcz przeciwnie, zdrowy tryb odżywiania się rzeczywiście opiera się na zdrowym oraz pożywnym śniadaniu, jednak dba także o pozostałe dania w ciągu dnia. Bardzo ważne jest, abyśmy pomiędzy trzema głównymi posiłkami, czyli śniadaniem, obiadem oraz kolacją, zjadali mniejsze przekąski. Dzięki temu nie zjemy zbyt dużej porcji obiadowych ziemniaków albo kolacjowych kanapek. Formą takiej przekąski są niewątpliwie energetyczne batony zrobione z płatków owsianych oraz bakalii. Można je rzecz jasna kupić w praktycznie każdym sklepie, jednak te wykonane samodzielnie będą nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim o niebo zdrowsze. Wypróbuj poniższy przepis już dziś.
Podprażanie
Aby batoniki miały jak najbardziej zbożowy smak i aromat, musimy najpierw podprażyć część składników. Prażyć będziemy na patelni.Czystą patelnię bez tłuszczu postaw na ogniu. Musi się ona nagrzać. Następnie, kiedy już będzie gorąca, wrzuć na nią płatki owsiane górskie (nie błyskawiczne), wiórki kokosowe, pestki dyni oraz słonecznik. Całość podprażaj przez około 5 – 7 minut, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby żaden ze składników się nie przypalił. Podprażone nasiona umieść w misce.
Krojenie suszonych owoców
Morele suszone oraz rodzynki umieść na desce do krojenia. Rodzynki po przekrawaj na pół, natomiast morele posiekaj dość drobno. Możesz rodzynki oraz morele zastąpić swoimi ulubionymi suszonymi owocami. Następnie umieść je w misce z podprażonymi składnikami i wymieszaj dokładnie.
Przygotowanie zalewy
Do rondelka z grubym dnem wlej miód i dodaj masło. Postaw go na palnik i podgrzewaj na małym ogniu. Poczekaj, aż masło rozpuści się w miodzie, a całość nieco zgęstnieje. Podgrzewaj tę mieszaninę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, uważając, by się nie przypaliła. Kiedy zalewa będzie już gotowa, przelej ją do składników suchych w misce i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
Umieszczanie w blaszce
Małą blaszkę (20x20) wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Następnie wlej na nią składniki wymieszane z miodem i masłem. Za pomocą drewnianej szpatułki dokładnie dociśnij do wszystkich boków. Następnie przykryj wierzch następnym kawałkiem papieru do pieczenia i postaw na nim inną blaszkę lub coś ciężkiego, co będzie dociskać batoniki. Zostaw masę na całą noc, aż wystygnie i dopiero wtedy pokrój ją na małe batoniki. Smacznego!