Smaczne rybki z jajka na twardo – jak je przygotować?
Smaczne rybki z jajka na twardo – jak je przygotować?
Dzieci trzeba czasami zachęcić do jedzenia poprzez uatrakcyjnienie im posiłku. Rodzice nie zawsze mają czas na bawienie się w tworzenie z produktów spożywczych czegoś zaskakującego, jednak od czasu do czasu – warto. Jeżeli chcesz zaszaleć w kuchni, zrób dziecku rybkę z jajka – będzie wyglądać tak zachęcająco, ze z żalem, choć i z przyjemnością będzie się ją jeść.
Jakich składników spożywczych potrzeba?
Zrobienie smacznych rybek z jajka wymaga przygotowania dobrej jakości składników spożywczych, wśród których konieczne są:
* 4 jajka,
* 1 mały ogórek,
* 1 papryka czerwona,
* 2 rzodkiewki,
* 2 oliwki czarne,
* 1 szklanka sałaty posiekanej,
* 1/4 szklanki majonezu niskotłuszczowego.
Krok pierwszy
Jajka ugotować na twardo i obrać je ze skorupek. W każdym odciąć niewielki kawałeczek jajka, żeby mogło ono stabilnie stać na talerzu. W przeciwnym razie będą się one toczyły, a to zaburzy ich dobry wygląd.
Krok drugi
Paprykę dokładnie umyć, po czym zacząć kroić ją na odpowiednie części. Należy wyciąć z papryki ogonek dla każdej rybki, czyli dla każdego jajka, w kształcie litery „V”. Ogórka umyć i obrać ze skórki, a rzodkiewki tylko umyć. Oba warzywa pokroić na plasterki, a plasterki na kolejne połówki, tworząc tym samym łuski rybki.
Krok trzeci
Używając majonezu, przyklejać cienkie plasterki rzodkiewki i ogórka do jajka, zakrywając 2/3 jajka. Węższy czubek powinien zostać częściowo odkryty, by stanowić przód rybki. Po dokończeniu dekoracji warzywami wykroić z oliwek kwadraciki i wbić je delikatnie w jajko jako oczy.Układać rybki na talerzu, a na sam koniec, przed podaniem ułożyć wokół nich kawałki sałaty jako wodorosty.