Smaczne rybki z jajka na twardo – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: martaa
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Smaczne rybki z jajka na twardo – jak je przygotować?

Smaczne rybki z jajka na twardo – jak je przygotować?

Dzieci trzeba czasami zachęcić do jedzenia poprzez uatrakcyjnienie im posiłku. Rodzice nie zawsze mają czas na bawienie się w tworzenie z produktów spożywczych czegoś zaskakującego, jednak od czasu do czasu – warto. Jeżeli chcesz zaszaleć w kuchni, zrób dziecku rybkę z jajka – będzie wyglądać tak zachęcająco, ze z żalem, choć i z przyjemnością będzie się ją jeść.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników spożywczych potrzeba?

    Jakich składników spożywczych potrzeba?

    Zrobienie smacznych rybek z jajka wymaga przygotowania dobrej jakości składników spożywczych, wśród których konieczne są:

    * 4 jajka,

    * 1 mały ogórek,

    * 1 papryka czerwona,

    * 2 rzodkiewki,

    * 2 oliwki czarne,

    * 1 szklanka sałaty posiekanej,

    * 1/4 szklanki majonezu niskotłuszczowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka ugotować na twardo i obrać je ze skorupek. W każdym odciąć niewielki kawałeczek jajka, żeby mogło ono stabilnie stać na talerzu. W przeciwnym razie będą się one toczyły, a to zaburzy ich dobry wygląd.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Paprykę dokładnie umyć, po czym zacząć kroić ją na odpowiednie części. Należy wyciąć z papryki ogonek dla każdej rybki, czyli dla każdego jajka, w kształcie litery „V”. Ogórka umyć i obrać ze skórki, a rzodkiewki tylko umyć. Oba warzywa pokroić na plasterki, a plasterki na kolejne połówki, tworząc tym samym łuski rybki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Używając majonezu, przyklejać cienkie plasterki rzodkiewki i ogórka do jajka, zakrywając 2/3 jajka. Węższy czubek powinien zostać częściowo odkryty, by stanowić przód rybki. Po dokończeniu dekoracji warzywami wykroić z oliwek kwadraciki i wbić je delikatnie w jajko jako oczy.Układać rybki na talerzu, a na sam koniec, przed podaniem ułożyć wokół nich kawałki sałaty jako wodorosty.