Zaskakujące chipsy z cukinii

Opiekun artykułu: krzempek
Advertising
Zaskakujące chipsy z cukinii

Zaskakujące chipsy z cukinii

Sezon na cukinię oznacza przede wszystkim sezon na placki z tego warzywa. Nie jest to jednak jedyne danie, które można z niego wykonać. Poza plackami i zupą równie smaczne, a do tego oryginalne są chipsy z cukinii. Mogą stać się alternatywą dla zwykłych, kupnych chipsów ziemniaczanych, a do tego znacznie zdrowszą.

Advertising
Advertising
  • Składniki na chipsy

    Składniki na chipsy

    Wykonanie chipsów z cukinii nie wymaga bardzo wielu składników, lecz warto zadbać o to, żeby podstawa przekąski, czyli cukinia, była zdrowa i dorodna. Wśród potrzebnych elementów znajdują się:
    * 2 cukinie,
    * sól ziołowa,
    * oliwa z oliwek,
    * papryka mielona,
    * pieprz (może być ziołowy).
    Poza podstawowymi przyprawami można przygotować również inne – bazylię, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie – jeśli jest się ich wielbicielem. Dodadzą one chipsom wyjątkowej nuty smakowej.

  • Pierwszy krok

    Obie cukinie umyć pod zimną wodą. Odciąć zgrubiałe końce, ale nie obierać cukinii ze skórki. Po osuszeniu jej papierowym ręcznikiem pokroić ją na cienkie plasterki. Najlepsza grubość to 3 – 4 mm. Cieńsze szybko się spalą, grubsze będą wymagały dłuższego pieczenia i nie będą przypominały chipsów tak, jak powinny.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pokrojone plasterki cukinii nasmarować z obu stron oliwą z oliwek. Najlepiej używać do tego pędzelka średniej wielkości, którym łatwo rozprowadzać oliwę. Po posmarowaniu plasterków oprószyć je mocno solą oraz ulubionymi ziołami.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotowane talarki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza, po czym wsunąć blachę do środka i rozpocząć pieczenie. Powinno ono trwać 1,5 godziny.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Piekące się plasterki cukinii od czasu do czasu można obracać, żeby zarumieniły się z obu stron. Chociaż maksymalny czas pieczenia to 1,5 godziny, w praktyce może być on krótszy. Wszystko zależy od grubości plasterków. Jeżeli są już zarumienione i chrupiące, można wyjąć je szybciej. Przed podaniem warto jeszcze raz posypać je solą.