Jak można przygotować ziemniaki do obiadu?
Jak można przygotować ziemniaki do obiadu?
Ziemniaki to nasz typowy dodatek do mięsnego obiadu. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta – rzadko zamieniamy go na cokolwiek innego. Nic dziwnego, wszak ziemniaki są pożywne, smaczne, a także nie tak bardzo kaloryczne, jak się wszystkim wydaje. Najczęściej przyrządzamy je po prostu poprzez gotowanie w osolonej wodzie, czasem posypujemy je koperkiem. Jak można przygotować ziemniaki w nowej odsłonie? Sprawdź koniecznie poniższe przepisy.
Bezy ziemniaczane (Ziemniaki księżnej)
Będą ci potrzebne:
* 1 kg ziemniaków,
* 40 g masła,
* 3 żółtka z małych jajek,
* sól i pieprz,
* szczypta gałki muszkatołowej.
Ziemniaki obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie, tak jak to zawsze robisz do obiadu. Za pomocą widelca rozdrobnij nieco ziemniaki, a potem przełóż je do miksera i zmiksuj na gładką ziemniaczaną masę. Następnie dodaj do nich żółtka, masło oraz odrobinę soli (jeśli trzeba), pieprz i gałkę muszkatołową. Zmiksuj wszystkie składniki razem aż do dokładnego połączenia. Przyprawioną ziemniaczaną masę przełóż do rękawa cukierniczego (lub zrób go sama z reklamówki foliowej) i wyciskaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Staraj się formować kształt małych bez. Piecz ziemniaki przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!Kulki serowo-ziemniaczane
Będą ci potrzebne:
* 1 kg ziemniaków,
* 100 g żółtego sera (dobrze roztapialnego),
* 1 jajko,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła),
* bułka tarta do obtoczenia,
* sól i pieprz,
* olej.
Ugotowane ziemniaki należy utłuc. Zrób to za pomocą specjalnego przyrządu to utłuczenia ziemniaków. Powinna wyjść jednolita masa. Przełóż masę ziemniaczaną do miski. Wbij do niej jajko, dodaj ser starty na tarce o małych oczkach, a także dopraw pieprzem (oraz solą, jeśli trzeba). Dodaj także mąkę ziemniaczaną. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, jak mięso mielone na kotlety. Następnie uformuj z masy małe kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Obtocz każdą z nich w bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor na głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!Ziemniaki pieczone
Będą ci potrzebne:
* 1 kg ziemniaków,
* dobrej jakości olej,
* 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków pieczonych,
* sól i pieprz.
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w ćwiartki lub ósemki – w zależności od wielkości. Następnie blaszkę wysmaruj jedną łyżką oleju i ułóż na niej ziemniaki. Posyp je łyżeczką soli, kilkoma szczyptami pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), a także jedną łyżeczką przyprawy do pieczonych ziemniaków. Polej je dwoma łyżkami oleju i zamieszaj dokładnie. Ziemniaki będą się piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Smacznego!