Oryginalny serowy apetizer na przyjęcie karnawałowe i nie tylko
Oryginalny serowy apetizer na przyjęcie karnawałowe i nie tylko
Przystawka, czyli inaczej apetizer to popularny drobiazg na stole podczas każdego przyjęcia. Może być słony, słodki, owocowy, z dodatkiem mięsa. Jeśli ma się na niego pomysł, z pewnością apetizer stanie się przyjemnością dla podniebienia, jeżeli nie ma się pomysłu, warto przeczytać poniższy artykuł. Serowa przystawka, którą proponujemy, zasmakuje każdemu, kto ma ochotę na coś oryginalnego.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed rozpoczęciem działania konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników do wykonania przystawek. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 35 dag sera,
* 1/3 szklanki wiórek kokosowych,
* 3 łyżki majonezu,
* 1/2 ząbka czosnku,
* sól,
* papryka.Krok pierwszy
Cały żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do dużej miski. Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę. Jeżeli bardzo lubi się czosnkowy smak, można wykorzystać cały ząbek.
Krok drugi
Dodać do sera majonez oraz przyprawy – sól i paprykę. Jeśli nie lubi się papryki, można z niej zrezygnować albo zastąpić innymi dodatkami. Całość wymieszać łyżką lub ręką, tworząc powoli masę serową przypominającą ciasto.
Krok trzeci
Nabierać odrobinę masy na łyżeczkę i formować z niej zgrabne kulki. Do miski przesypać wiórki kokosowe, a następnie obtaczać w niej kulki i układać je na podłużnym talerzu. Przed podaniem można do każdej kuli wbić wykałaczkę, lecz nie jest to konieczne.
Serowy apetizer doskonale smakuje z dipami o różnych smakach: czosnkowym, ziołowym, pomidorowym.