Jak przygotować oryginalną salsę z kiwi i mango?

Opiekun artykułu: kasia
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Jak przygotować oryginalną salsę z kiwi i mango?

Jak przygotować oryginalną salsę z kiwi i mango?

Salsa to dodatek do dań zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej. Niekoniecznie musi mieć bazę warzywną, można zrobić także salsę owocową, która stanowi bardzo dobry dodatek do kurczaka, ryżu, tacos oraz chipsów. Zrób je i przekonaj się, jak jest smaczne.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Odpowiednie, świeże składniki to podstawa salsy owocowej. Przed przystąpieniem do działania konieczne jest zakupienie:

    * 2 mango,

    * 2 kiwi,

    * 1/2 limonki,

    * 1/2 papryczki ostrej, np. chili,

    * 1/2 cebuli czerwonej,

    * 2 łyżek mięty,

    * pieprzu,

    * soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mango umyć, a następnie obrać ze skórki. Jest to łatwe do zrobienia, ponieważ wystarczy ostrym nożem obierać je jak jabłko – nie odcinać zbyt wiele miąższu. Pokroić mango na plasterki, wokół pestki. Po uzyskaniu plasterków pokroić je na mniejsze kawałeczki – kosteczki – i umieścić w misce.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiwi również obrać z szorstkiej skórki oraz pokroić na plasterki – wtedy najłatwiej kroi się owoc na mniejsze części. Zazwyczaj biały fragment wnętrza kiwi jest nieco twardy, jednak po pokrojeniu owocu na części nie powinno się odczuwać żadnego dyskomfortu podczas jedzenia. Pokrojone kiwi dodać do mango.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Papryczkę przemyć i przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać ją na drobne kawałeczki. Podobnie postąpić z cebulą czerwoną, obierając ją najpierw z łupinki. Jeżeli nie przepadasz za bardzo za cebulą, wówczas możesz dodać tylko 1/4 warzywa. Zarówno papryczkę, jak i cebulkę wrzucić do miski. Doprawić składniki sokiem wyciśniętym z limonki, świeżą miętą, odrobiną soli oraz pieprzu, po czym wymieszać dokładnie. Dzięki dodaniu mięty salsa będzie miała nie tylko ostry, lecz także odświeżający smak. Podawać salsę zgodnie z własnym uznaniem – z chipsami, krakersami, kurczakiem albo rybą.