Prosty sposób kandyzowania skórki pomarańczowej

Opiekun artykułu: marzenaorzel
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Prosty sposób kandyzowania skórki pomarańczowej

Prosty sposób kandyzowania skórki pomarańczowej

Kandyzowana skórka pomarańczowa jest bardzo przydatna w kuchni. Można ją dodawać do ciast, ciasteczek, używać jako elementu dekoracyjnego do tortu, jak również wrzucać do płatków owsianych i jadać jako przekąskę. W sklepach można z powodzeniem znaleźć kandyzowaną skórkę, lecz zazwyczaj w niewielkich opakowaniach, które nie spełniają oczekiwań. W związku z tym lepiej zrobić samodzielnie taką ilość, jaka jest Ci potrzebna.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

W taki sam sposób można wykonać również kandyzowaną skórkę cytrynową.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Na początku trzeba przygotować składniki potrzebne do wykonania kandyzowanej skórki, których jest naprawdę niewiele. Są to:

    * 5 pomarańczy,

    * 1 szklanka wody,

    * 1 szklanka cukru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zakupione pomarańcze sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. Skórka musi być idealnie czysta, aby nie osiadały na niej żadne niepożądane elementy. Następnie niedużym, lecz ostrym nożem obrać owoce ze skórki, po obraniu dzieląc każdą pomarańczę na 4 równe części. Z każdej skórki odciąć nożykiem białą część, która znajduje się pomiędzy skórką a miąższem. Jest gorzka, więc zepsułaby smak kandyzowanego przysmaku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zagotować wrzątek. Włożyć do garnka skórkę pomarańczową pociętą na cieniutkie paseczki i zalać wrzącą wodą. Gotować całość przez 15 minut. Po tym czasie odcedzić dokładnie skórkę z resztek wody znajdujących się w garnku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Skórkę pomarańczową ponownie włożyć do garnka, a następnie zalać 1 szklanką wody oraz wsypać do niej 1 szklankę cukru. Ponownie rozpocząć podgrzewanie i kontynuować do momentu, aż woda wyparuje i zostanie syrop – zanim do tego dojdzie, trzeba od czasu do czasu zamieszać całość. Po odparowaniu nadmiaru wody powstanie gość gęsty syrop cukrowy. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, wyjąć skórkę z sosu, odkładając na papier pergaminowy lub talerz. Pozostawić do wyschnięcia na całą noc, co sprawi, że skórka będzie zamknięta w słodkiej, smacznej otoczce.Następnego dnia po przygotowaniu jest również gotowa do jedzenia albo do wykorzystania zgodnie z chęciami.