Jak upiec precle z kminkiem?
Jak upiec precle z kminkiem?
Komu podczas pracy lub w czasie nauki nie marzy się zjedzenie dobrego drugiego śniadania albo podwieczorku? Jest to miłe oderwanie się od codziennych obowiązków, poświęcone przede wszystkim na degustację. Do takich chwile idealnie pasują precle z kminkiem, tworząc zdrowy, pożywny i smaczny posiłek. Nie zawsze są dostępne w sklepach, dlatego dobrze jest znać przepis, który ułatwia ich samodzielne przygotowanie.
Jakich produktów potrzeba?
Do wykonania precelków z dodatkami potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze. Konieczne jest zadbanie o świeżość drożdży, w przeciwnym razie przekąska może się nie udać. Potrzebne są przede wszystkim:
* 1 kg mąki,
* 2 dag drożdży świeżych,
* 3 żółtka,
* 1 łyżka masła,
* 1 opakowanie kminku,
* mleko,
* sól.Krok pierwszy
Mąkę przesiać przez sitko prosto na stolnicę. Proces ten pozwala dotlenić mąkę i usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia. Do mąki wbić żółtka, dodać sól, kminek i masło.
Drożdże rozrobić w 2 łyżkach ciepłego – ale nie gorącego! - mleka. Przelać do mąki, po czym rozpocząć wyrabianie ciasta.
Krok drugi
W czasie zagniatania można dodać jeszcze odrobinę mleka, żeby ciasto nie było za suche. Powinno mieć gładką, elastyczną konsystencję i nie przyklejać się do rąk. Jeżeli zbyt się klei, należy podsypać je trochę mąką.
Krok trzeci
Z gotowego ciasta zacząć formować precelki. Łatwo to zrobić, uzyskując najpierw długi, cienki walec z ciasta i zawijając go w odpowiedni kształt. Przed włożeniem precli do piekarnika można każdy z nich posmarować z wierzchu rozrobionym żółtkiem i dodatkowo posypać kminkiem.Wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 40 minut. Po upieczeniu nieco wystudzić, a następnie zajadać ze smakiem.