Przepisz na pyszną pastę kanapkową z tuńczyka z puszki

Opiekun artykułu: matkaps
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepisz na pyszną pastę kanapkową z tuńczyka z puszki

Przepisz na pyszną pastę kanapkową z tuńczyka z puszki

Nie jest tajemnicą, iż uwielbiamy zjadać razem ze świeżymi kromkami chleba czy bułkami pyszne, kremowe i lekkie pasty kanapkowe. Królują one często na naszych stołach pod różnymi postaciami oraz z różnymi dodatkami, choć rzecz jasna tą najpopularniejszą jest pasta jajeczna z dodatkiem majonezu. Jeśli zaś chodzi o pasty rybne, to najczęściej sięgamy po te gotowe łososiowe lub wykorzystujemy wędzone makrele. Poniżej zaś znajdziesz przepis na smaczną pastę kanapkową, która w składzie będzie miała tuńczyka z puszki, gdyż to właśnie takiego raczej na co dzień używamy, zważywszy na cenę tuńczyka za kilogram. Idź do sklepu po wszystkie składniki, a jutro powitaj swoją rodzinę smacznym smakiem naszej kremowej pasty.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 puszka tuńczyka w oleju

1 kostka twarogu tłustego lub półtłustego

2 jajka ugotowane na twardo

1 pęczek szczypiorku

majonez

jogurt grecki (ew. normalny naturalny)

sól i pieprz

1 puszka tuńczyka w oleju 1 kostka twarogu tłustego lub półtłustego 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku majonez jogurt grecki (ew. normalny naturalny) sól i pieprz
Ostrzeżenia:

Pamiętaj, aby nie jeść tuńczyka z puszki zbyt często, gdyż zawiera on sporą dawkę rtęci. Stosuj go z umiarem.

  • Przygotowanie tuńczyka

    Kiedy będziesz w sklepie wybierać tuńczyka, pamiętaj przede wszystkim o dwóch rzeczach. Po pierwsze, wybierz tego w sosie własnym lub w oleju, a nigdy w wodzie, gdyż nie ma on tak dobrego smaku. Po drugie zaś, wybierz tuńczyka w kawałkach, a nie rozdrobnionego. Tego drugiego będzie ci trudno dokładnie odcedzić.Tuńczyka odcedź z zalewy, a następnie wyjmij z puszki i przełóż na deskę do krojenia. Ponieważ kawałki są zazwyczaj dość duże, warto je nieco „rozszarpać” za pomocą noża, ale też nie kroić zbyt drobno.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Ugotuj dwa jajka od tak zwanej szczęśliwej kury (czyli „zerówki”). Najlepiej, gdyby miały średnią wielkość. Następnie odstaw je na piętnaście minut, aby trochę ostygły. Potem obierz je i posiekaj na drobną kostkę lub użyj do ich rozdrobnienia sitka, które wykorzystuje się przy robieniu sałatki warzywnej.Pęczek szczypiorku umyj pod zimną wodą i posiekaj go drobno.Kostkę sera tłustego bądź półtłustego wrzuć do średniej wielkości miski i rozdrobnij go za pomocą widelca.

  • Mieszanie składników

    Mieszanie składników

    Do rozdrobnionego twarogu dodaj posiekanego tuńczyka, szczypiorek oraz jajka. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj teraz łyżkę majonezu oraz półtorej łyżki jogurtu greckiego (jeśli wolisz bardziej rzadką konsystencję, możesz dodać więcej jogurtu lub majonezu). Teraz jeszcze raz całość składników wymieszaj ze sobą dokładnie. Spróbuj pasty i dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.

  • Propozycja podania

    Propozycja podania

    Pastę tuńczykową można po prostu położyć na kanapkę i zjeść solo, jednak można również dodać już na chlebie czy bułce inne składniki. Oto propozycje podania:
    * kanapka z pastą i pomidorem (świeżym lub suszonym z zalewy),
    * kanapka z pastą i rzodkiewką,
    * kanapka z pastą i ogórkiem kiszonym.
    Smacznego!

Popularne tagi
  • faszerowana nasturcja
  • żółtko
  • przepis na ogórki w cieście
  • półtłusty twaróg
  • sos tatarski
  • zdrowe słodycze
  • galaretka drobiowa
  • jajka faszerowane szynką
  • paluchy drożdżowe
  • kuskus
  • przepis na zapiekane chipsy z serem
  • kefir
  • cebula
  • słone przekąski
  • chipsy warzywne
X